Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova, a declarat ca in cazul creditului bancar acordat Ioanei Basescu de la CEC "ilegalitatile sunt evidente", iar presedintele bancii, Radu Ghetea, ar fi trebuit sa demisioneze, dupa aparitia scandalului pe aceasta tema.

"In mod evident sunt niste ilegalitati acolo care trebuie analizate. Ilegalitatile sunt la CEC in primul rand. Pentru mine, intrebarea simpla este una singura: un cetatean al Romaniei, X, avand veniturile doamnei Ioana Basescu, si situatia financiara a domniei sale, exact aceea care este, nici nu o stiu exact, ca nu m-a interesat, putea obtine acest credit de la CEC in conditii identice? Da sau nu?", a spus ministrul la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV, noteaza Mediafax.

El a afirmat ca stie destul de putin despre piata terenurilor agricole din Romania si ii este greu sa se pronunte daca pretul platit de fiica presedintelui pentru respectiva suprafata a fost redus sau ridicat.

"Pe mine ma intereseaza comportamentul CEC-ului, care fiind o banca a romanilor nu poate sa fie pentru unii muma si pentru altii ciuma", a spus Sova.

Conducerea Senatului a aprobat luni infiintarea unei subcomisii de ancheta privind activitatea CEC Bank.

"Comisia de ancheta eventual ar putea constata ca institutiile statului, CEC, Parchet, Administratia Prezidentiala, au folosit functia respectiva pentru interesele private ale cuiva sau nu. Si daca vor constata ca exista suspiciunea savarsirii unor fapte, bineinteles vor inainta raportul catre autoritatile competente", a spus Sova.

El este de parere ca presedintele CEC, Radu Ghetea, ar fi trebuit sa demisioneze.

"Ar fi fost o solutie frumoasa de iesire de aici, pentru ca, v-am spus, din punctul meu de vedere ilegalitatile sunt evidente. Imi permit sa ma antepronunt, pentru ca sunt om de drept. (…) Stiu cum se dau credite, am aceasta specializare din domeniul juridic, cu financiarul, si stiu cum se dau. Eu va spun ca un cetatean roman de rand, intr-o situatie identica, nu ar fi obtinut acest credit", a spus ministrul delegat.

Sova a precizat ca el nu mai are credite, lichidandu-le inainte de a deveni politician, pentru a nu exista "comentarii".

Intrebat ce credit a avut, el a raspuns ca imprumutul a fost unul "mic", de 130.000 euro.

Ioana Basescu arata la jumatatea acestei luni ca in septembrie a achizitionat un teren agricol de 290,41 hectare in judetul Calarasi, contractand un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro si achitand din surse proprii aproape 280 de mii de euro. Creditul a fost contractat de la Casa de Economii si Consemnatiuni.

Presedintele Traian Basescu declara ca a convins-o pe fiica sa cea mare sa cumpere terenul pentru ca vrea sa fie fermier si a adaugat ca, din familie, doar aceasta era eligibila pentru a primi un credit ipotecar.

Miercuri seara, seful statului a afirmat ca terenul din Calarasi a fost achizitionat cinsitit, fiind vorba despre o afacere de familie, el mentionand ca nu si-ar fi permis ilegalitati si ca, de fapt, USL face un joc politic.

Pe de alta parte, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, afirma la mijlocul saptamanii trecute ca a fost sunat de catre Traian Basescu, care l-a rugat ca Ghetea sa nu fie schimbat de la conducerea CEC, fara a motiva aceasta interventie.

Ulterior, seful statului a confirmat ca a avut o discutie cu ministrul Chitoiu, in cursul careia "l-a avertizat" sa nu-l schimbe din functie pe Ghetea inainte de terminarea mandatului legal.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri