Premierul chinez, Li Keqiang, omologi din 16 tari din Europa Centrala si de Est, 1.000 de reprezentanti ai unor companii private si de stat se reunesc, marti, la Bucuresti, pentru a discuta, negocia si incheia contracte importante, sub supravegherea atenta a Uniunii Europene.

Cea de-a treia editie a Forumului economic si comercial China-Europa Centrala si de Est se desfasoara, marti, la Bucuresti, dupa ce prima editie a avut loc la Budapesta, in 2011, iar cea de-a doua la Varsovia, in 2012, unde a participat si premierul de atunci, Mihai-Razvan Ungureanu.
Aceasta este prima vizita a premierului Li Keqiang in Europa Centala si de Est, dupa preluarea functiei, in martie, anul acesta. Totodata, va fi si prima vizita a unui premier chinez in Romania in ultimii 19 ani, anunta Mediafax.
Seful Guvernului de la Beijing va veni la Bucuresti in fruntea unei delegatii numeroase, formata din numerosi demnitari si aproximativ 200 de reprezentanti ai unor importante companii chineze, interesate de investitii in Romania si in statele din zona.
Potrivit site-ului Forumului, organizatorii asteapta in jur de 1.000 de reprezentanti ai firmelor private si de stat din China si 16 state central si est-europene: Romania, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia, Republica Ceha, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Estonia, Albania, Letonia, Lituania si Republica Macedonia. Pe langa Forumul Economic si Comercial, va avea loc si o reuniune a premierului chinez cu omologii din cele 16 state europene participante.
Forumul de la Bucuresti are cinci teme majore: energie, agricultura, turism, IT&C si infrastructura.
Premierul Li Keqiang va sosi, luni, in capitala Romaniei si se va intalni cu omologul Victor Ponta. Cu acest prilej vor fi semnate si o serie de acorduri. Miercuri, Li Keqiang va fi primit de presedintele Traian Basescu si va avea intrevederi cu presedintele Senatului, Crin Antonescu si cu presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.
Vice-ministrul chinez de Externe, Song Tao, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca Beijingul isi va intari cooperarea economica cu Romania, in timpul vizitei premierului Li Keqiang la Bucuresti.
Pe de alta parte, Zhang Xiangchen, adjunct al ministrului Comertului, a precizat ca, desi Romania este "un important partener comercial" al Chinei in Europa Centrala si de Est, nivelul schimburilor bilaterale nu este "foarte ridicat", noteaza agentia Xinhua.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Comertului de la Beijing, schimburile comerciale intre China si Romania s-au ridicat la 3,27 miliarde de dolari, in primele 10 luni ale anului 2013.
Investitiile chineze in Romania sunt in valoare de 160 de milioane de dolari, in timp ce investitiile romanesti in China sunt de 280 de milioane de dolari.
Exporturile romanesti in China au crescut de la 360 de milioane de dolari in 2008, la aproape un miliard de dolari, anul trecut.
Ambele tari doresc o intensificare a schimburilor comerciale, iar China a luat deja masuri in acest sens, a mai spus Zhang. Astfel, Guvernul chinez a incurajat firmele sa importe produse romanesti si sa ia parte la targurile comerciale organizate in Romania, a sustinut oficialul de la Beijing.
Forumul de la Bucuresti are loc la putin timp dupa ce China si UE au decis sa lanseze negocierile in vederea unui acord bilateral de investitii. Anuntul a fost facut la 21 noiembrie, la Beijing, la cel de-al 16-lea summit UE-China.
Financial Times a scris, joi, ca vizita premierului chinez in capitala Romaniei a creat ingrijorare la Bruxelles, fiind vazuta ca o strategie "divide si cucereste", pentru a pune presiune pe UE in disputele cu Beijingul.
"Aceasta decizie are in mod cert aparenta unei strategii «divide si cucereste», care pare calculata pentru a pune presiune pe Bruxelles intr-o perioada in care sunt in desfasurare mai multe dispute comerciale", a declarat un diplomat european, sub protectia anonimatului, pentru Financial Times.
Totodata, UE a transmis statelor membre un mesaj circular prin care le-a cerut sa se mentina in linia politicii comune europene in cadrul negocierilor bilaterale si multilaterale cu China, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse politice.
UE atentioneaza toate statele membre "sa ramana in limita politicii comune stabilite la nivel european in ceea ce priveste raporturile cu China" atunci cand vine vorba de negocieri si contacte bilaterale si multilaterale cu Beijingul, sustin sursele citate.
Totodata, statelor membre li se cere sa informeze Bruxelles-ul cu privire la orice fel de contacte cu China, in perioada urmatoare.
Mesajul este un rezultat al "preocuparii la nivel politic inalt in institutiile europene in ceea ce priveste atitudinea politica fata de China" si vizeaza contactele la nivel de sefi de stat si de guvern.
Potrivit unor surse europene, circulara are in vedere, in special state mari, precum Germania si Franta, dar si state ca Ungaria, unde se inregistreaza un nivel ridicat al investitiilor chineze.
In replica, ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat ca "vocea anomina" citata de FT "poate ascunde si foarte mult egoism". "Pentru ca n-am auzit aceasta voce (...) comentand atunci cand stae importante, cu greutate in UE, au incheiat contracte de miliarde si miliarde cu China", a precizat, sambata, la Digi24, seful diplomatiei romane.
Intrebat la ce tari se refera, Corlatean a spus ca este vorba de Germania, Marea Britanie si Franta si alte state importante.
"Nu cred ca ceea ce nu este refuzat unora, trebuie refuzat altora", a declarat ministrul de Externe, adaugand ca Forumului Economic China-Europa Centrala si de Est este "un proces complementar relatiilor dintre UE si China, nu contradictoriu".
Referitor la mesajul transmis de Bruxelles celor 28 de state membre, seful diplomatiei a subliniat ca este "o consecinta" a deciziilor luate la summitul UE-China, din 1 noiembrie. "Statele membre sunt informate in legatura cu deciziile luate. Este o pozitie comuna, care trebuie respectata in UE, nu se iese din acesti parametri", a explicat Titus Corlatean.
Si premierul Victor Ponta a subliniat ca a primit un "mesaj extrem de pozitiv" de la presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in legatura cu evenimentul de marti.
Intrebat de jurnalisti daca negocierile cu China se incadreaza in normele comunitare, premierul a precizat ca a avut o discutie la Bruxelles cu presedintele CE pe tema Forumului oamenilor de afaceri China – Europa Centrala si de Est, iar Barroso a avut un mesaj pozitiv.
"Am discutat acest lucru cu presedintele Barroso, mesajul este extrem de pozitiv", a anuntat premierul.
"Toate obiectivele pe care tarile centrale si din sud-estul Europei le au in relatia cu China sunt obiective care se adauga relatiei si parteneriatului Uniunea Europeana-China, si, evident, ca nu e nimic impotriva, totul este pentru. De altfel, insa, regiunea central si est-europeana este o regiune care necesita, spre deosebire de vestul Europei, investitii mult mai mari in infrastructura, in energie, pentru a recupera decalajul fata de tarile occidentale", a explicat Ponta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri