Piata turismului medical din Romania s-ar putea dubla pana in 2015, la jumatate de miliard de euro, in conditiile in care strainii pot plati pentru investigatii si de trei ori mai putini bani decat in alte state din Europa.

In ultimii ani si piata serviciilor medicale private din Romania s-a dezvoltat intr-un ritm accelerat, ajungand la 492 milioane de euro la nivelul anului 2011 si cu estimari de crestere in 2014, pana la 800 milioane de euro. Au fost inaugurate centre medicale specializate si ultraspecializate in ortopedie, chirurgie cardiovasculara, neurochirurgie, oncologie, radioterapie, fertilizare in vitro si oftalmologie.

Acestea atrag anual peste 60.000 de turisti, veniti mai ales pentru stomatologie, chirurgie estetica sau tratamente anti-aging. Insa ortopedia, oftalmologia, chirurgia cardiovasculara si fertilizarea in vitro sunt doar cateva dintre specialitatile cu un potential foarte mare de crestere, piata turismului medical din Romania putand sa ajunga la 500 de milioane de euro, pana in 2015.

Spre comparatie, o operatie de by-pass cardiac poate costa in Romania 4.100 euro, in timp ce in Polonia pretul ajunge la 5.300 euro, iar in Marea Britanie 10.300 euro. In plus, un implant dentar costa in Romania chiar si 500 de euro, in timp ce in Polonia si Marea Britanie preturile sunt de doua ori mai mari.

De asemenea, turistii straini aleg Romania ca destinatie medicala si datorita timpului mai scurt de asteptare. Spre exemplu, pentru o simpla programare pentru un RMN un pacient trebuie sa astepte 2-3 luni in Marea Britanie.

Pe de alta parte, mai mult de jumatate dintre romani, respectiv 56%, si-au manifestat dorinta de a merge la tratament intr-un alt stat membru UE, situandu-se, in aceasta privinta, mult inaintea bulgarilor - 46%, ungurilor - 45% sau cehilor - 40%, arata datele Eurostat.

Intrebati care sunt cauzele care ii impiedica sa mearga la tratament in strainatate, 44% dintre romani au declarat ca nu au suficiente informatii despre serviciile medicale din afara granitelor si aceasta situatie ii impiedica sa aleaga varianta turismului medical.

Daca turismul de placere se face pe bani proprii, cel medical beneficiaza, mai nou - in toate tarile UE - de compensare din partea statului, la nivelul tarifelor din Romania. Acest lucru este prevazut in Directiva Europeana 24/2011 care a intrat in vigoare incepand cu 25 octombie 2013, care acopera servicii medicale uzuale, inclusiv investigatii, pacientul avand dreptul sa isi aleaga locul unde doreste sa se trateze in UE - in sistemul public sau privat - urmand ca dupa tratament sa mearga cu documentele catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, pentru a-i fi decontate o parte din cheltuieli, la nivelul tarifelor din Romania (tratamentele pe termen lung si transplanturile de organe nu sunt acoperite de aceasta directiva). Pentru urgente, va fi folosit in continuare Cardul European de Sanatate, emis de CNAS.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri