Daca esti in cautarea unui loc de munca, vestile din piata te vor bucura. Numarul locurilor de munca vacante a crescut in trimestrul al treilea cu 2.900, la 33.000, iar fata de aceeasi perioada a anului trecut este mai mare cu 6.500, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

In trimestrul al treilea din 2013, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in activitati de servicii (2,80%), respectiv in administratie publica (2,13%).

La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit activitatile din industria extractiva (0,05%), respectiv productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,09%).

Si in privinta locurilor de munca vacante, in cele doua activitati economice, angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca salariata si anume 0,03 mii locuri vacante in industria extractiva, respectiv 0,06 mii locuri vacante in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.

Ca si in trimestrul precedent, in industria prelucratoare s-a concentrat mai putin de o treime (10.500 locuri vacante) din numarul total al locurilor de munca vacante, iar rata a luat valoarea de 1,02%.

Citeste si:
Trei idei pentru a gasi cei mai buni candidati din piata muncii
Angajatul ideal: trei idei...

Sectorul bugetar a insumat putin peste o treime din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 5.200 locuri vacante se regasesc in administratie publica, 3.400 locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, respectiv 2.600 locuri vacante in invatamant.

Rata si numarul locurilor de munca vacante pe grupe majore de ocupatii

In trimestrul al treilea din 2013, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori atat prin intermediul ratei cat si a locurilor de munca vacante a fost pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (1,10%, respectiv 10.100 locuri vacante), cele de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (0,99%, respectiv 5.300 locuri vacante), respectiv pentru cele de muncitori necalificati - grupa majora 9 (0,89%, respectiv 5.000 locuri vacante).

La polul opus cu cele mai scazute valori ale indicatorilor analizati s-au situat ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,44%, respectiv 90 locuri vacante).

Citeste si:
INS: Rata somajului in Romania a ajuns la 3,9% in septembrie
INS: Rata somajului in...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Frauda: candidati indemnati sa dea bani pentru un job in Elvetia