Jandarmii au intervenit din nou, luni, in jurul orei 12.00, pentru a indeparta de pe carosabil cateva zeci de persoane care protesteaza la Pungesti si care blocau accesul masinilor Chevron pe terenul pe care compania va amplasa sonda de explorare a gazelor de sist, scrie Mediafax.

Aproximativ 40 de localnici din Pungesti care se opun explorarii gazelor de sist si care protesteaza in fata gardurilor montate de Jandarmerie au incercat din nou, in jurul orei 12.00, sa impiedice accesul masinilor Chevron.

O parte din protestatari, intre care si un preot, s-au asezat pe carosabil in momentul in care au vazut ca masinile de la Chevron intentioneaza sa intre in perimetrul asigurat de catre Jandarmerie.

In aceste conditii, aproximativ 80 de jandarmi au intervenit in forta si i-au ridicat de pe sosea pe protestatari, in timp ce altii au fost impinsi pentru a elibera soseaua. Dupa indepartarea oamenilor de pe sosea, mai multe masini ale Chevron au trecut spre terenul pe care ar urma sa fie amplasata sonda de explorare a gezelor de sist.

In cursul diminetii de luni, firma angajata de Chevron a amenajat o cale de acces de la drumul judetean pana la terenul concesionat de companie. Totodata, angajatii firmei monteaza garduri din plasa de sarma in jurul terenului de 20.000 de metri patrati.

Un numar de 250 de jandarmi sunt mobilizati in zona Pungesti (Vaslui), a declarat, luni, seful Jandarmeriei Romane, Mircea Olaru, afirmand ca "in niciun moment" jandarmii nu au folosit gaze lacrimogene, bastoane sau alte mijloace din dotare impotriva protestatarilor.

Aproximativ 30 de persoane au reclamat interventia in forta a jandarmilor, luni dimineata, la Pungesti, oamenii spunand ca au fost ridicati si urcati in dube, in timp ce pe drumul judetean din zona Jandarmeria a montat garduri, drumul find blocat in totalitate.

In acest timp, compania Chevron a adus utilaje in perimetrul in care ar urma sa fie instalata sonda pentru explorarea gazelor de sist.

Localnicii care stau in tabara de la Silistea-Pungesti au sustinut ca luni dimineata, in jurul orei 04.30, jandarmii au intervenit in forta si i-au urcat in dube pe uni dintre ei, oamenii spunand ca, in total, au fost ridicate de catre jandarmi 30 de persoane. O parte din protestatari sustin ca au fost agresati de jandarmi si ca ar fi fost loviti inclusiv cu bastoanele de catre fortele de ordine.

La randul lor, reprezentantii Jandarmeriei spuneau ca aproximativ 100 de persoane au blocat drumul judetean, iar misiunea jandarmilor a fost "sa asigure un climat de normalitate la Pungesti".

Seful Jandarmeriei Romane, Mircea Olaru, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca cei 100 de protestatari de la Pungesti au fost somati legal sa deblocheze drumul de acces catre proprietatea companiei care vrea sa exploreze gaze de sist in zona, oamenilor cerandu-li-se sa permita accesul utilajelor pe terenul companiei.
El a spus ca unii dintre localnici au deblocat drumul, in timp ce altii au refuzat, ramanand in continuare pe carosabil. In aceste conditii, oamenii "au fost ridicati" de jandarmi si dusi la Politie pentru a fi identificati, a mai spus Olaru.

Potrivit acestuia, aceeasi persoana care a protestat si in 16 octombrie, respectiv fostul primar din localitate Costica Spiridon, a blocat drumul cu masina personala, apoi si-a abandonat acolo autoturismul.
"A fost indepartata masina de pe carosabil, iar barbatul a fost dus la sediul Politiei, ulterior el ajungand la spital din cauza unor probleme de sanatate mai vechi", a mai spus seful Jandarmeriei Romane.

Reprezentantii Chevron au anuntat, luni dimineata, ca la ora 7.00 au fost incepute lucrarile de amenajare a drumului de acces spre terenul concesionat de companie in zona localitatii Silistea-Pungesti din judetul Vaslui.
"Chevron poate confirma ca si-a reluat operatiunile in perimetrul Silistea din judetul Vaslui. Chevron intentioneaza sa realizeze exclusiv acivitati de explorare, folosind tehnologii conventionale in perimettul EV-2 (n.r. - Barlad), conform permiselor pe care le-am obtinut la inceputul lunii octombrie 2013. Prioritatea noastra este sa desfasuram aceste activitati intr-un mod sigur si responsabil fata de mediul inconjurator, in baza acordurilor de mediu pe baza carora operam. Chevron isi reitereaza angajamentul de a avea relatii constructive si pozitive cu comunitatile unde isi desfasoara activitatea si de a continua dialogul cu publicul interesat, comunitatile locale si autoritatile, despre proiectele sale", se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Chevron.

In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritati pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

Aproximativ 500 de persoane au protestat, in 16 octombrie, in zona localitatii vasluiene Silistea, comuna Pungesti, unde compania Chevorn intentioneaza sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist in judetul Vaslui.

Localnicii au blocat atunci drumul judetean Vaslui - Garceni pentru a nu permite utilajelor firmei angajate de compania petroliera sa patrunda in perimetrul luat in concesiune pentru amplasarea sondei de explorare. Dupa protestele din octombrie, localnicii au amplasat corturi si un vagon de dormit, unde o parte dintre ei au stat si pe timpul noptii, zona fiind numita "tabara de rezistenta de la Pungesti".

Citeste si:

    Ulterior, reprezentantii companiei Chevron si-au retras specialistii de pe suprafata de teren detinuta la Silistea, fara ca acestia sa mai revina in zona.

    Tom Holst, managerul Chevron pentru Romania, a anuntat apoi ca explorarea gazelor de sist de la Pungesti se suspenda pana cand siguranta angajatilor firmei, a constructorilor si a comunitatii va fi asigurata si, totodata, pana cand se va intelege ca metodele folosite de catre companie sunt cele mai bune.

    Consilierii locali din Pungesti au decis interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist la o zi dupa protestele care au avut loc la Silistea, unde Chevron intentiona sa inceapa lucrarile de amenajare a platformei pe care vrea sa-si amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist din Romania. Hotararea a fost trimisa spre validare Prefecturii, insa institutia a retrimis-o consilierilor din Pungesti sa o revoce, lucru care nu s-a intamplat.

    Citeste si:

      Ministrul Liviu Dragnea declara, la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata in 17 noiembrie de ProTV, intr-o discutie despre gazele de sist, ca 200 de oameni din Pungesti, care sunt mintiti de preotul din sat sau de ONG-uri din Vaslui, incearca sa blocheze accesul a 20 de milioane de romani la dezvoltare.

      "Ar putea sa vina venituri din pamant, dar nu le lasa oamenii din Pungesti. Cei 200 de oameni nu lasa pe ceilalti 20 de milioane sa ne dezvoltam", afirma Dragnea.
      Vicepremierul declara, de asemenea, ca este vorba despre o presiune pusa pe 20 de milioane de romani.

      Sursa foto: AGERPRES

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Social »



      Setari Cookie-uri