Fostul presedinte sud-african Nelson Mandela, considerat de compatrioti un simbol, a decedat in aceasta seara la varsta de 95 de ani,

Nelson a murit la domiciliul sau din Johannesburg, a anuntat joi seara presedintele sud-african Jacob Zuma, pentru postul de televiziune publica.

"Fostul presedinte Nelson Mandela ne-a parasit (...), acum se odihneste in pace. Natiunea l-a pierdut pe unul dintre cei mai ilustri fii ai sai", a declarat Zuma, in jurul orei 21.30 GMT (23.30, ora Romaniei). "Poporul nostru a pierdut un tata", a adaugat el, anuntand ca steagurile vor fi coborate in berna incepand de vineri si pana la inmormantare, a carei data nu a fost precizata. "Ne exprimam profunda recunostinta pentru o viata in serviciul oamenilor acestei tari", a afirmat presedintele sud-african, potrivit AFP, citat de Mediafax.

"Acesta este un moment de durere profunda (...) Te vom iubi mereu, Madiba", a spus Zuma.

Nelson Mandela, care a fost primul presedinte de culoare al tarii (1994-1998), a fost spitalizat in perioada 8 iunie - 1 septembrie din cauza unei recidive a unei infectii pulmonare, cauzata probabil de tuberculoza contractata in inchisoare. El a fost un erou al luptei impotriva apartheidului si un laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1993.

Primul presedinte de culoare al Africii de Sud, in 1994, a fost spitalizat frecvent incepand cu luna ianuarie 2011, iar dupa aceea in decembrie 2012, de fiecare data cu infectii pulmonare, probabil legate de sechele ale unei tuberculoze de care s-a imbolnavit in timpul detentiei pe Insula-inchisoare Robben, in largul provinciei Cap.

El a petrecut pe aceasta insula 18 dintre cei 27 de ani de detentie in temnitele regimului apartheid, spargand piatra, in praf, care i-a afectat plamanii pe termen lung. In 2012, Madiba s-a retras in satul in care si-a petrecut copilaria, Qunu, in zona rurala a provinciei Eastern Cap.

Insa e la fost adus cu avionul la Pretoria, in decembrie, din motive de sanatate. La externare, medicii si rudele sale au decis sa il instaleze in resedinta sa de la Johannesburg, la aproximativ 600 de kilometri de Pretoria, pentru a ramane in apropiere de cele mai performante centre de sanatate din tara. Sanatatea lui Nelson Mandela a fost anul acesta un subiect de ingrijorare permanenta in Africa de Sud, unde toti considerau ca eroul luptei nationale ar fi nemuritor.

Mandela, care nu a mai aparut in public din 2010, s-a retras complet din viata politica si nu a mai exprimat vreo opinie in mod public de mai multi ani. El nu este considerat mai putin un simbol, venerat de intreg poporul, care a reusit sa evite o explozie de violenta rasiala in perioada de tranzitie de la regimul segregationist la democratie, in 1994.

Cum vedea Nelson Mandela capitalismul

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri