Noua dintre cele 12 zile libere legale din 2014, stabilite pentru sarbatori publice sau religioase, sunt in timpul saptamanii, celelalte trei fiind zile de weekend. Codul Muncii prevede 12 zile libere acordate cu ocazia sarbatorilor legale, respectiv cate doua zile pentru Anul Nou, Paste, Rusalii si Craciun si cate o zi pentru Ziua Internationala a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfantul Andrei si Ziua Nationala a Romaniei.

Primele zile libere din 2014 sunt 1 si 2 ianuarie (miercuri si joi), urmate de cele acordate de Paste, respectiv 20 si 21 aprilie (duminica si luni). In 2014, Ziua Internationala a Muncii - 1 mai va fi intr-o zi de joi, insa, dupa "modelul" anilor anteriori, nu ar fi exclus ca Guvernul sa declare si ziua de vineri ca fiind libera, informeaza Mediafax.

Rusaliile vor fi sarbatorite, in 2014, in zilele de 8 si 9 iunie (duminica si luni), iar Adormirea Maicii Domnului - 15 august este intr-o zi de vineri. Angajatii vor "pierde" anul viitor una dintre zilele libere, pentru ca Sfantul Andrei, sarbatorit in 30 noiembrie, va fi intr-o zi de duminica.

In schimb, ultima luna a anului 2014 va veni cu trei zile libere, pentru ca atat Ziua Nationala a Romaniei (1 decembrie), cat si primele doua zile ale Craciunului (25 si 26 decembrie) vor fi in timpul saptamanii, respectiv luni, joi si vineri. Codul Muncii prevede ca, prin hotarare a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.

De asemenea, salariatii care sunt nevoiti sa lucreze in zilele declarate sarbatori legale, trebuie sa beneficieze de timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, ei trebuie sa primeasca, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de suta la suta din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Citeste si:
ZILE LIBERE 2014: cat de lunga este vacanta de Paste si 1 Mai
ZILE LIBERE 2014: cat de...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Cadou de la Guvern: 24 si 31 decembrie ar putea fi zile libere
Setari Cookie-uri