Presedintele Traian Basescu a ajuns, luni, la Consiliul Superior al Magistraturii, unde participa la sedinta Plenului. Seful statului a fost huiduit la intrarea in sediul institutiei de un grup de persoane, unde a ajuns in jurul orei 13.00, scrie Mediafax.

Protestatarii au scandat mesaje contra preseditnelui si au afisat cartoane pe care au scris "Basescu si CSM, aceeasi mizerie". Seful statului a fost intampinat la intrarea in CSM de fostul vicepresedinte al Consiliului, Adrian Bordea, care candideaza la functia de presedinte pentru mandatul din 2014.

Sedinta Plenului CSM, la care participa si presedintele Traian Basescu, a inceput cu prezentarea raportului de activitate din 2013 al institutiei, de catre procurorul Oana Schmidt Haineala, care isi incheie mandatul la conducerea CSM.

La sedinta de luni a Plenului CSM urmeaza sa fie aleasa noua conducere a CSM. Presedintele Traian Basescu a apreciat, luni, inaintea sedintei Plenului Consiliului, ca este "o lacuna a legii" faptul ca in fiecare an trebuie facute alegeri pentru sefia CSM, el spunand totodata ca nu este ingrijorat ca alegerile de astazi de la CSM vor schimba trendul in justitie.

"Acolo e legea de asa natura, ii obliga la schimbarea sefilor in fiecare an. Cred ca este o lacuna a legii. E clar ca nu toti oamenii sunt de acelasi calibru in CSM sau cu acelasi nivel de credibilitate la opinia publica. Nu as spune ca sunt ingrijiorat ca alegerile de azi vor schimba un trend in justitie, ca oamenii cheie in justitie sunt presedintele si vicepresedintii Inaltei Curti, ai DNA, DIICOT. Aici sunt cheile in justitie, CSM e cel care administreaza justitia, avand ca principale atributii si partea de inspectie si partea de aparare a prestigiului magistratilor", a afirmat presedintele, la B1 TV.

El a mai spus ca nu pleaca de la premisa ca CSM "ar fi structura care s-ar pune la dispozitia politicului pentru a bloca". Judecatorul Adrian Bordea si-a anuntat, luni, condidatura pentru functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar procurorii Bogdan Gabor si Gheorghe Muscalu s-au inscris in cursa pentru functia de vicepresedinte.

Proiectele de management ale celor trei candidati au fost postate pe site-ul CSM cu cateva ore inaintea sedintei Plenului Consiliului in care va fi aleasa noua conducere, dupa incheierea mandatelor presedintelui CSM, procurorul Oana Schmidt Haineala si a vicepresedintelui, judecatorul Adrian Bordea.

Surse din cadrul CSM au declarat ca, daca judecatorul Adrian Bordea va fi ales presedinte al Consiliului, il va sustine la functia de vicepresedinte pe procurorul Gheorghe Muscalu. Potrivit legii, candidatii pentru functiile de presedinte si vicepresedinte al CSM se pot inscrie si in timpul sedintei de plen. Fiecare candidat trebuie sa prezinte un proiect de management al institutiei.

Consiliul Superior al Magistraturii este condus de un presedinte si un vicepresedinte, care nu pot face parte din aceeasi sectie. Astfel, daca unul dintre ei face parte din sectia pentru judecatori, cel de-al doilea trebuie sa fie procuror. Institutia a fost condusa in 2013 de procurorul Oana Schmidt-Haineala, in calitate de presedinte, si de judecatorul Adrian Bordea, drept vicepresedinte.

CSM este alcatuit din 19 membri. Astfel, in urma alegerilor organizate de adunarile generale ale instantelor si parchetelor sunt alesi de magistrati noua judecatori si cinci procurori. De asemenea, din consiliu fac parte si membrii de drept, respectiv ministrul Justitiei, procurorul general al Romaniei si presedintele instantei supreme. Acestora li se alatura doi reprezentanti ai societatii civile alesi de Senat.

La alegerile pentru conducerea CSM pot participa doar cei noua judecatori si cei cinci procurori.Judecatorul Adrian Bordea a ocupat functia de vicepresedinte al CSM in 2013, fiind ales in sedinta din 26 februarie. Astfel, mandatul vicepresedintelui a inceput la doua luni distanta fata de cel al presedintelui CSM, intrucat Oana Schmidt Haineala a fost aleasa la conducerea institutiei in sedinta din 4 ianuarie 2013.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act, in 10 decembrie 2013, de cererea lui Adrian Bordea de demisie din functia de vicepresedinte al CSM, incepand din 7 ianuarie, solicitarea fiind formulata pentru ca alegerea noului vicepresedinte sa poata avea loc la aceeasi data cu cea pentru presedintele Consiliului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri