Presedintele Traian Basescu a declarat, in cadrul intalnirii cu asistentul secretarului american de Stat Victoria Nuland, ca spera ca micile neintelegeri nu vor afecta esenta relatiilor noastre cu SUA si ca este o onoare prezenta acesteia la Bucuresti, conform Mediafax.

"Ma bucur sa va vad din nou aici, la Bucuresti. Este o onoare sa va avem aici. Trebuie sa fiti obosita dupa zborul prin Europa (...) E o mare placere pentru noi sa discutam problemele pe care le avem", i-a spus presedintele Traian Basescu oficialului american, la inceputul intrevederii de la Palatul Cotroceni, potrivit imaginilor puse la dispozitie de Administratia Prezidentiala.

"Si importanta aliantei noastre (...)", a spus Victoria Nueland.

Presedintele Traian Basescu, a mentionat, la randul sau: "Sper ca micile neintelegeri nu vor afecta substanta relatiilor dintre tarile noastre".

Victoria Nueland a declarat, de asemenea, ca se afla la Bucuresti pentru a sarbatori 10 ani de apartenenta a Romaniei la NATO si a discuta despre ceea ce s-a facut impreuna si despre cum se va proceda in continuare.

Traian Basescu: Scrutinul...
Citeste si: Basescu: Scrutinul este important pentru situatie in care se afla UE

Seful statului a primit-o vineri seara, la Palatul Cotroceni, pe Victoria Nuland, adjunctul Secretarului de Stat pentru Europa si Eurasia al Statelor Unite ale Americii. Intalnirea a durat aproximativ o ora.

Sambata dimineata, la ora 9.00, conform programului anuntat de MAE, Nuland se va intalni cu ministrul de Externe, Titus Corlatean, urmand ca la ora 9.30 cei doi oficiali sa faca scurte declaratii de presa.

De asemenea, oficialul american se va intalni cu reprezentanti ai societatii civile.

Potrivit unui comunicat emis de Biroul purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat, Victoria Nuland discuta la Bucuresti despre relatiile bilaterale, probleme regionale si eforturile de consolidare a statului de drept.

Trotinetele electrice,...
Citeste si: Trotinetele electrice, interzise pe strada in Romania

Nuland nu are programata o intalnire cu premierul Victor Ponta, care, conform lui Corlatean, avea un program facut de mult timp si nu putea fi modificat.

Vizita de doua zile la Bucuresti a Victoriei Nuland se inscrie intr-un turneu european care a inceput marti in Olanda si care a inclus Germania si Lituania. De la Bucuresti, Nuland va pleca la Paris.

Victoria Nuland a fost numita in functia de asistent pentru afaceri europene si eurasiatice al secretarului american de Stat la 18 septembrie 2013, potrivit CV-ului postat pe site-ul Departamentului de Stat. Din aceasta pozitie, Nuland este responsabila pentru relatiile diplomatice cu 50 de tari din Europa si Eurasia, dar si cu NATO, Uniunea Europeana si OSCE. Anterior, Nuland a fost purtatoarea de cuvant a fostului secretar de Stat Hillary Clinton.

In perioada februarie 2010 - iunie 2011, Victoria Nuland a fost trimis special pentru Fortele Armate Conventionale din Europa. Din 2005 pana in 2008 a fost ambasadorul Statelor Unite la NATO.

Dancila: Eliminam autorizatia...
Citeste si: Viorica Dancila: Eliminam autorizatia de constructie

In anii '90, a fost adjuncta ambasadorului american in Comunitatea Statelor Independente, unde se ocupa de politica SUA fata de Rusia si tarile din Caucaz. La inceputurile carierei sale in Departamentul de Stat, Victoria Nuland, experta pe probleme rusesti, a lucrat la Ambasada SUA din Moscova.

De asemenea, a contribuit la deschiderea primei misiuni diplomatice americane in Mongolia. In varsta de 52 de ani, Victoria Nuland si-a inceput cariera diplomatica in timpul presedintelui Bill Clinton, cand a lucrat pentru Strobe Talbott, adjunctul secretarului de Stat. Dupa venirea la Casa Alba a lui George W. Bush, Nuland a devenit consilier pe probleme de politica externa a vicepresedintelui Dick Cheney.

Sursa foto: http://www.presidency.ro/pop.php?_RID=img&img=25599.jpg

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
CEZ vinde companiile din Romania, Bulgaria, Turcia si Polonia