Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti face verificari, incepand de luni, la Scoala Gimnaziala "Sfantul Andrei", Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" si Colegiul Economic "Costin C. Kiritescu", dupa ce a primit sesizari privind colecte de bani.

"In urma unor sesizari primite, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti declanseaza, incepand de astazi, 13 ianuarie 2014, verificari la urmatoarele unitati de invatamant: Scoala Gimnaziala «Sf.Andrei», Liceul Teoretic «Nicolae Iorga», Colegiul Economic «Costin C. Kiritescu»", a anuntat ISMB, scrie Mediafax.

Potrivit unor oficiali din Ministerul Educatiei, in ultimele zile au fost primite foarte multe sesizari privind fondul clasei, dar veridicitatea acestora trebuie analizata.

Un alt caz a fost sesizat la Sectia 6 Politie din Capitala. Tatal unui copil care invata la Scoala Centrala s-a prezentat vineri la Sectia 6 si le-a spus politistilor ca invatatoarea a amenajat in clasa un loc la perete unde copiii pedepsiti sunt umiliti, fiind pusi sa dea cu capul. Barbatul a precizat ca cel putin doi elevi au fost pusi in aceasta situatie, potrivit unor surse din Politia Capitalei.

Acesta a mai reclamat si ca elevii sunt obligati sa plateasca taxe pentru participarea la diverse concursuri.

Sursele citate au precizat ca parintele ar fi fost chemat luni pentru a fi audiat la sediul Sectiei 6.

Plangerea a fost facuta in aceeasi zi in care Consiliul de Administratie al Scolii nr. 10 "Maria Rosetti" din Capitala a decis desfacerea disciplinara a contractului de munca al invatatoarei Dana Blandu, care a cerut bani pentru cadourile ce urmau sa fie date de sarbatori unor angajati ai scolii. De asemenea, scoala a decis si sesizarea Parchetului in cazul invatatoarei, pentru aspecte penale care ar fi fost savarsite de Dana Blandu, anchetatorii urmand sa stabileasca daca aceasta a primit in acest fel foloase necuvenite.

Un dosar penal in cazul invatatoarei Dana Blandu este deja inregistrat la Parchetul Judecatoriei Sectorului 2, in urma unei sesizari facute, in 30 decembrie 2013, de catre Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti. Dosarul a fost trimise in 8 ianuarie de procurori la Sectia 6 Politie, unde anchetatorii care fac cercetari pentru primire de foloase necuvenite.

Anchetatorii au stabilit sa audieze aproximativ 20 de parinti ai copiilor din clasa invatatoarei Dana Blandu. Audierile la Sectia 6 Politie au inceput in 9 ianuarie, cand au fost sa dea declaratii femeia care a inregistrat-o pe invatatoare atunci cand cerea bani pentru cadouri si tatal altui copil.

Potrivit anchetatorilor, dupa ce vor fi audiati cei aproximativ 20 de parinti, va fi citata pentru a se prezenta la Sectia 6 Politie si invatatoarea Dana Blandu.

Ancheta administrativa de la Scoala nr. 10 si cea a Parchetului Judecatoriei Sector 2 au inceput dupa ce in presa a fost prezentata o inregistrare video preluata de pe YouTube, in care este surprinsa o discutie intre parinti si invatatoarea Dana Blandu, care cere bani pentru cadourile de sarbatori.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, anunta, vineri, dupa demiterea invatatoarei Dana Blandu, ca Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti va incepe o ancheta similara celei de la Scoala nr. 10 la o alta unitate de invatamant, dupa ce a primit informatii despre un caz asemanator.

Pricopie a precizat ca, dupa prezentarea cazului de la Scoala nr. 10 "Maria Rosetti", la Ministerul Educatiei, dar si la Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti s-au primit noi informatii privind cazuri similare.

"In ultima saptamana, asa cum dumneavoastra ati primit informatii si din alte parti, si Ministerul Educatiei a primit informatii din alte parti. De exemplu, astazi Inspectoratul Scolar a primit o serie de informatii, in urma carora o a doua ancheta va fi declansata, aproape similara, dar pe o alta scoala. Vom vedea daca informatiile se confirma si incurajez Inspectoratul Scolar sa mearga pe aceeasi directie, daca lucrurile se confirma", a spus ministrul Educatiei.
Pricopie a adaugat ca in ultima perioada s-a vorbit mult de fondul clasei si despre banii care circula in scoli.
"Nu este o noutate si se stie ca fondul gestionat de profesori, de directori este ilegal. Nimeni din scoala nu are voie sa primeasca, sa gestioneze astfel de bani. In acelasi timp, este dreptul oricarui cetatean din Romania sa contribuie de bunavoie la o anumita activitate. Daca se doreste acest lucru, in scoala romaneasca acest lucru trebuie facut numai si numai prin asociatiile de parinti si numai cu chitanta si cu justificarea sumelor respective. Aici asociatia de parinti nu poate impune vreo suma", a precizat Pricopie.

Ministrul Educatiei a mai spus ca este laudabila atitudinea mamei care a semnalat cazul de la Scoala nr. 10.
"Cred ca din aceasta situatie negativa trebuie sa luam puterea exemplului, curajul de a spune si de a furniza informatii exacte. Numai asa putem sa actionam imediat", a adaugat Pricopie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri