Franta a expulzat in 2013 aproape 20.000 de romi din taberele lor, de doua ori mai mult decat in 2012, arata un raport prezentat marti de Liga pentru Drepturile Omului si Centrul european pentru drepturile romilor.

Potrivit studiului, in 2013 autoritatile au desfiintat 165 de tabere din cele 400 inregistrate in Franta, expulzand 19.380 de persoane, fata de 9.404 in 2012, cand au fost desfiintate 97 de tabere, si 8.455 in 2011.
In plus, au avut loc 22 de evacuari in urma unor incendii, fiind afectate 2.157 de persoane.
Aproximativ 17.000 de romi, in principal din Romania sau Bulgaria, traiesc in tabere ilegale, potrivit statisticilor oficiale.
Numarul expulzarilor este ridicat deoarece unele persoane au fost stramutate in mai multe randuri,relateaza Mediafax, care citeaza AFP.
"Evacuarile fortate sunt expresia politicii de respingere a romilor, care "a luat amploare" in timpul guvernarii de stanga, spun autorii raportului. "Autoritatile doresc un singur lucru: revenirea lor in tarile de origine", mai afirma autorii raportului.
E subliniaza insa ca "aceasta politica nu este justificata, este costisitoare si inutila", deoarece nu-i poate impiedica pe romi sa revina in Franta.
In anumite cazuri, familiile se reinstaleaza chiar intr-o tabara desfiintata, a subliniat pentru AFP unul dintre autorii studiului, Philippe Goossens, care a dat exemplu o tabara din apropiere de Porte de la Chapelle, un cartier situat la nord de Paris.
Ministrul de interne, Manuel Valls, a aparat frecvent politica Guvernului de desfiintare a taberelor, motivand ca, in opinia sa, "romii au vocatia sa revina in Romania sau in Bulgaria".
De asemenea, in septembrie anul trecut el a pus sub semnul intrebarii dorinta romilor de a se integra, ceea ce a provocat o criza profunda in Guvernul de la Paris.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri