Cetateanul german Dieter Stanzeleit, care sustine ca este fiul Regelui Mihai I, a declarat, dupa finalizarea termenului de judecata de miercuri, ca probabil, fostul suveran a uitat ce s-a intamplat cu in legatura cu modalitatea in care cel dintai a venit pe lume, informeaza Mediafax.

"Exista o amnezie probabil. Imi pot imagina ca a fost un soc iminent si pentru tatal meu cand s-a intamplat cu mama si cu copilul. Probabil a uitat", a spus Dieter Stanzeleit, la iesirea de la Judecatoria Sectorului 1. Germanul sustine ca are un document care atesta faptul ca el a preluat identitatea unei alte persoane, decedate, dupa ce a fost infiat.

"Avem un document legal, din Germania, care consemneaza faptul ca Dieter Stanzeleit a murit cu multi ani in urma. Eu sunt duplicatul lui. Nu este posibil acest lucru. Eu nu sunt Dieter Stanzeleit. Acest nume mi l-a dat doamna Stanzeleit. Trebuie sa intelegeti situatia. A fost sfarsitul razboiului cand am fost predat doamnei Stanzeleit pentru ingrijire. Ea a avut un bebelus Dieter Stanzeleit (...) si bebelusul a murit. Este o diferenta de mai multi ani", a explicat Stanzeleit.

Potrivit avocatului cetateanului german, Artim Sartizian, acest document este o "piesa" decisiva in ceea ce priveste dosarul de stabilire a paternitatii. "In conditiile in care se lamureste aceasta chestiune si se confirma faptul ca, intr-adevar, domnul Stanzeleit a luat identitatea adevaratului Dieter Stanzeleit, automat jumatate din acest proces este rezolvat, intrucat, este logic, inainte sa stabileasca paternitatea fata de un anumit tata biologic trebuie sa-ti rezolvi problema legata de aparenta legata de tatal din acte. In conditiile in care se dovedeste ca acea persoana este decedata, in mod normal a avut loc o substituire de persoana, aceasta prima jumatate la care faceam referinta, in opinia noastra este depasita", a mentionat aparatorul lui Stanzeleit.

Conform sursei citate, documentul va fi depus la termenul urmator de judecata. "Cat priveste prezenta la IML (Institutul de Medicina Legala, n.r.), speram ca Majestatea Sa sa dea curs unei astfel de dispozitii a instantei, tocmai in scopul aflarii adevarului in acest dosar, pentru a se clarifica situatia, sub toate aspectele sale", a adaugat Artim Sartizian.

In cadrul dezbaterilor de miercuri de la Judecatoria Sectorului 1, avocatul lui Dieter Stanzeleit a cerut recuzarea judecatorului care solutioneaza cazul intrucat el s-a antepronuntat cu privire la o cerere inaintata la un alt termen de judecata.

"Principalul motiv a fost acela ca la termenul anterior de judecata, dupa ce anuntase doamna presedinte ca ramane in pronuntare asupra cererii noastre de sesizare a Curtii Europene de Justitie si, implicit, asupra suspendarii, dansa a apucat sa ne anunte termenul ce urma a-l acorda, desi, teoretic, daca ar fi fost admisa acea cerere de sesizare a Curtii de Justitie, nu ar mai fi trebuit acordat termen si cauza se suspenda pe toata durata pana se solutiona aceasta cerere in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Noi am interpretat asta a fi o antepronuntare asupra acestei cereri, motiv pentru care ne-a ridicat noua suspiciunea de lipsa de independenta si impartialitate", a explicat avocatul.

Stanzeleit a introdus in 21 ianuarie 2013, la Judecatoria Sectorului 1, o actiune prin care cere magistratilor sa stabileasca, in urma administrarii probelor ce se vor propune pe parcursul judecarii cazului, ca Regele Mihai I al Romaniei este tatal sau biologic.
In deschiderea cererii depusa la instanta, Stanzeleit arata ca, "in prezent, aparenta de drept, neconforma cu realitatea biologica, si care rezulta din actul de nastere, este ca tatal subsemnatului este defunctul Max Bernhard Stanzeleit ce figureaza in acest act, la pozitia «tata»".

"Insa, in realitate, tatal biologic al subsemnatului este Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei, realitate pe care dintotdeauna am cunoscut-o, fiindu-mi mai apoi confirmata si de «mama» mea «adoptiva» , respectiv Dna. Irmgard Stanzeleit, ce mi-a destainuit (de fapt confirmat) ca, la inceputul anului 1945, copil fiind, am fost lasat, de catre persoane necunoscute, intr-o stare fizica extrem de precara (ranit si sangerand) spre ingrijire doamnei Irmgard Stanzeleit, ce din compasiune a acceptat primirea mea, cu atat mai mult cu cat, in perioada respectiva se ingrijeau de fiul lor, ce isi traia ultimele zile (si care, la scurt timp a si murit) pe nume Dieter Stanzeleit, pe care, mai apoi, practic l-am «substituit»", relateaza acesta in solicitarea depusa la instanta.

In urma "confirmarii", arata Stanzeleit in actiunea sa, acesta a inceput sa-si aminteasca clipele socante "traite in frageda copilarie", "cand, mama mea biologica, Nerissa Jane Irene Bowes Lyon, a fost executata in fata mea si cum, dupa aceasta, am fost lasat in grija Dnei. Stanzeleit, ce impreuna cu mama sa, locuia pe atunci la familia Neils in Schmatzin, Pomerania".

Semnatarul actiunii mai noteaza in documentul citat ca, in 1994, a decis sa initieze unele investigatii, pe cont propriu, privind trecutul sau si, in special, destinul mamei sale biologice Nerissa Jane Irene Bowes Lyon, intrand astfel in contact cu mai multi martori oculari si istorici, care i-au relatat ori confirmat realitati pe care le cunostea sau pe care doar si le amintea.

In urma cercetarilor facute pe cont propriu, Stanzeleit a obtinut mai multe inscrisuri ce ar atesta faptul ca tatal sau biologic este regele Mihai I al Romaniei, si nu cel ce figureaza la momentul actual in actele oficiale, potrivit aceluiasi document. Un inscris depus de Stanzeleit la dosar este Raportul Corpului de Detectivi nr. D/117/13 Septembrie 1939, ce poarta insemnul "strict secret" si este semnat de colonelul Ion Vasilescu, in calitate de sef al Corpului de Detectivi. Acest document descrie, potrivit lui Stanzeleit, desfãsurarea nuntii din 7 septembrie 1939, de la ora 9.30, la Primaria din Azuga.

Citeste si:

    "Marele Voievod Mihai si Domnisoara Nerissa Jane Irene Bowes Lyon (de origine straina) au pastrat secretul asupra casatoriei, din motivele cunoscute. Pe langa primarul orasului, care a prezidat cununia, au fost prezenti cativa ofiteri superiori ai gardei regale. Domnisoara de onoare a miresei a fost Printesa de Aosta, Irina, sora mai tanara a Elenei, mama tatalui meu", se arata in actiune.

    Un alt inscris depus la dosar consemneaza, potrivit autorului actiunii, "sfarsitul tragic al acestei legaturi, respectiv scrisoarea din 8 decembrie 1945 a ministrului-secretar de stat Teohari Georgescu (deciziunea), cu numarul de inregistrare 10792, care cuprinde informatiile si documentele existente conform caora cetateana britanica Nerissa Lyon, sotia regelui, impreunã cu fiul ei, a fost arestata de organizatia germana SS a Capului de Mort, dupa 23 august 1944".

    Citeste si:

      Stanzeleit arata ca din relatia prezentata "a rezultat un singur copil, respectiv subsemnatul, fiind nascut (in realitate) pe 28 noiembrie 1939 la Manastirea Sinaia si botezat de preotul comunitatii, M. Rosescu, respectiv in data de 1 ianuarie 1940, la biserica ortodoxa Sf. Ioan Botezatorul din localitatea Carmen Sylva".

      "Numele primit de subsemnat, la botez, a fost acela de Nicolae-Vasile. De altfel, pe copia certificatului de botez, ce se gaseste in posesia mea, sunt trecuti ca parinti Domnul Mihai de Alba Iulia si Doamna Nerissa Lyon, care in realitate avea numele de familie Bowes-Lyon, in timp ce drept nasa de botez aparea o anumita Doamna Colonel Vasile Voinescu. In dovedirea celor de mai sus, ma gasesc in posesia mai multor declaratii consemnate in inscrisuri autentice ale unor persoane ce cunosc si confirma aceste imprejurari, si pe care le voi depune la dosarul cauzei", se mai arata in document.

      In finalul solicitarii depuse la judecatorie, Stanzeleit cere instantei ca, "in baza probelor ce se vor administra in cursul cercetarii judecatoresti, sa admita actiunea dupa cum aceasta a fost formulata si, in consecinta, sa constate ca, majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei, este tatal biologic al subsemnatului, dispunand facerea cuvenitelor mentiuni in actul de nastere al subsemnatului". Stanzeleit solicita "in mod deosebit" incuviintarea efectuarii unei expertize medico-legale (genetica, tip ADN), ocazie cu care se va stabili legatura biologica dintre subsemnatul si Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei".

      Primul termen de judecata in acest dosar civil a fost in 10 aprilie. Dieter Stanzeleit, in varsta de 73 de ani, a deschis anterior actiuni cu acelasi obiect in Germania si in Elvetia. In 2006, el a publicat o cartea "Regina pierduta", in care sustine, de asemenea, ca este fiul natural al Regelui Mihai. In iulie 2000, tot Stanzeleit si-a exprimat dorinta de a aduce in Romania ramasitele pamantesti ale regelui Carol al II-lea si ale Reginei Elena - parintii Regelui Mihai I.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Social »



      Setari Cookie-uri