Premierul Ponta a declarat ca este "convins" ca justitia este atat de independenta incat nu poate fi influentata nici de el si nici de "cel care are cheile justitiei", comentand astfe raportul Inspectiei Judiciare in care se arata ca delaratiile premierului in cazul Nastase au afectat independenta, potrivit Mediafax.

"Sunt convins ca populatia are mare incredere in justitie (...) Eu sunt linistit de faptul ca justitia este atat de independenta incat, in mod sigur, nu poate fi influentata de nimeni, nici de cel care are cheile justitiei, nici de mine, de nimeni. Sunt atat de cinvins de independenta justitiei din Romania si de faptul ca nici daca ai cheile justitiei nu se intampla nimic, ea tot independenta ramane, incat e foarte bine", a spus Ponta.

Declaratiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Nastase si celeritatea solutionarii unor sesizari penale afecteaza independenta justitiei si induc un sentiment de neincredere, potrivit concluziilor din raportul Inspectiei Judiciare, care va fi prezentat joi, in Plenul CSM.

"Declaratiile premierului afecteaza independenta justitiei, inducand in randul populatiei un sentiment de neincredere", a declarat purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare, Tamara Manea. Raportul a fost transmis joi dimineata si urmeaza sa fie prezentat in sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, iar membrii Plenului vor decide daca si-l vor insusi, a precizat Tamara Manea.

Ulterior, plenul Consiliului Superior al Magistraturii si-a insusit, joi, raportul Inspectiei Judiciare potrivit caruia declaratiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Nastase si celeritatea solutionarii unor sesizari penale au afectat independenta sistemului judiciar.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, in 8 ianuarie, Inspectia Judiciara in cazul declaratiilor facute de premierul Victor Ponta atat despre condamnarea lui Adrian Nastase, cat si despre celeritatea solutionarii unor sesizari penale.

In sesizarea transmisa Inspectiei Judiciare, Sectia pentru judecatori a CSM arata ca declaratiile premierului au caracter politic, "iar in raport cu principiul separatiei puterilor in stat, Consiliul nu poate interveni in disputele de natura politica".

Purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare, declara ca in urma sesizarii primite de la Consiliul Superior al Magistraturii, IJ va analiza daca au fost aduse atingeri sistemului judiciar prin declaratiile facute de premier in 6 ianuarie. In cadrul acestor verificari vor fi avute in vedere si declaratiile premierului Victor Ponta privind sesizarile trimise de Guvern la DNA.

"Nu vom verifica modul in care au fost instrumentate dosarele sau cum au fost solutionate, ci daca au fost tergiversari nejustificate", preciza Tamara Manea. Potrivit sursei citate, se va verifica in ce masura afirmatiile premierului Victor Ponta sunt reale.

"Premierul, in cadrul unei emisiuni televizate, a facut referire la mai multe dosare. Modalitatea prin care se va face verificare o va alege inspectorul", spunea purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare. Tamara Manea preciza ca verificarile nu vizeaza modul in care au fost instrumentate dosarele lui Adrian Nastase.

"Directia Nationala Anticoruptie a instumentat dosarul lui Adrian Nastase, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat o decizie in acest sens. Nu vor fi facute verificari la acestea", a adaugat Manea. Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, declara, in 10 ianuarie, ca nu vor avea loc controale la ICCJ sau la DNA, ci vor fi facute verificari ale Inspectiei Judiciare, impuse de lege.

Judecatorul Adrian Bordea a facut aceste precizari dupa ce in presa s-a vehiculat ideea ca vor fi verificari la Inalta Curte de Casatie si Justitie si la Directia Nationala Anticoruptie, in urma afirmatiilor facute de premierul Victor Ponta, intr-o emisiune de televiziune. Premierul a spus, dupa condamnarea lui Adrian Nastase, ca fostul premier este "condamnat politic" si ca pentru ilegalitati reclamate de Guvern privind actiuni ale fostilor guvernanti nu exista raspuns de la Parchet.

"Nu este vorba despre un control, e vorba de verificarile care sunt impuse de lege, de articolul 3 litera e) din Regulamentul de organizare al Inspectiei Judiciare, care, in urma sesizarii privind apararea independentei justitiei trebuie sa faca verificari. Asa scrie norma. Noi am luat practic textul din norma. Nu este nimic altceva decat ceea ce a facut Inspectia Judiciara de fiecare data cand a avut de aparat independenta justitiei", spunea Adrian Bordea.

Presedintele CSM preciza ca in continutul adresei transmise Inspectiei Judiciare de catre cele doua sectii ale Consiliului nu s-a facut mentiunea unui control la instanta suprema sau la DNA. "Atat Sectia pentru procurori, cat si Sectia pentru judecatori au avut in vedere apararea independentei sistemului judiciar, iar noi ne-am pronuntat si pe apararea independentei, impartialitatii procurorilor din cadrul DNA", preciza vicepresedintele CSM, procurorul Gheorghe Muscalu.

Inspectia Judiciara a analizat daca sunt intarzieri nejustificate in verificarea sesizarilor trimise la DNA de Corpul de control al premierului, dupa ce Victor Ponta a spus ca pentru ilegalitati reclamate de Guvern privind actiuni ale fostilor guvernanti nu exista raspuns de la Parchet.

Instanta suprema i-a condamnat in 6 ianuarie, in dosarul Zambaccian, pe Adrian Nastase la patru ani de inchisoare cu executare, pe sotia acestuia, Dana Nastase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Nastase a fost incarcerat, luni seara, la Penitenciarul Rahova.

Premierul Victor Ponta a afirmat ca Adrian Nastase este un condamnat politic si o victima a regimului Basescu, in conditiile in care presedintele Traian Basescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei si Daniel Morar, principalii sai colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, impotriva adversarilor politici.

El a aratat, la Romania TV, ca sentinta dispusa impotriva lui Nastase, care a fost principala tinta a lui Basescu incepand din 2005, reprezinta o nedreptate si a amintit ca pentru sesizarile de ilegalitati transmise de Guvern pentru actiuni ale fostilor guvernanti nu exista niciun raspuns din partea Parchetului.
In acelasi timp, Ponta a comparat situatia lui Adrian Nastase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timosenko.

"Eu cred ca Adrian Nastase a fost nu doar cel mai bun prim-ministru de dupa 1989, dar si cel mai puternic adversar al lui Traian Basescu si cred ca, din punct de vedere politic, cazul Adrian Nastase este perfect comparabil cu cazul Iulia Timosenko", a spus Ponta.
Premierul Victor Ponta a reclamat in mai multe randuri faptul ca plangerie penale inaintate de catre Guvern nu au primit un raspuns.

Guvernul arata, la inceputul lunii octombrie 2013, ca inspectorii Corpului de control al prim-ministrului si cei ai unor ministere au inaintat, in perioada 7 mai 2012-17 septembrie 2013, un total de 394 plangeri penale sau sesizari, in principal la DNA si Parchet, pentru nereguli comise anterior.

Astfel, in perioada 7 mai 2012-17 septembrie 2013, Corpul de Control al prim-ministrului a depus la organele de cercetare penala 30 de plangeri, prin care au fost sesizate 228 posibile fapte penale privind fraudele sau neregulile constatate in ministere, autoritati si institutii ale administratiei centrale si locale, companii nationale subordonate acestora.

Din totalul celor 30 de plangeri, 26 au fost transmise la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), iar patru au fost directionate catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri