Federatia Sindicatelor din Educatie (FSE) "Spiru Haret" spune ca este nevoie de o dezbatere publica nationala pe articolele privind educatia din viitoarea Constitutie, iar liderii partidelor trebuie sa spuna deschis daca mai sustin sau nu ca invatamantul obligatoriu sa fie gratuit, informeaza Mediafax.

FSE "Spiru Haret" arata, in scrisoarea deschisa adresata premierului si ministrului Educatiei, ca, dincolo de gravitatea cazului de la Scoala nr. 10 "Maria Rosetti", problema subfinantarii invatamantului ramane.

"Aceasta nu este de ieri, de azi. Fiecare Guvern post-decembrist a incercat, pe diverse cai, sa ascunda saracia din educatie. Cu toate ca articolul 32 alin. (4) din Constitutia Romaniei prevede ca «invatamantul de stat este gratuit, potrivit legii», atat cadrele didactice, cat si parintii «cotizeaza» prin diferite metode la «bunastarea» sistemului. De la banala creta, care lipseste cu desavarsire, si pana la mobilierul scolar, in multe cazuri, toate sunt suportate - legal sau ilegal - de catre parinti si cadre didactice. Acelasi lucru se intampla si cu articolul din Legea Educatiei Nationale, care prevede ca invatamantului i se aloca anual minim 6% din PIB", se arata in documentul transmis premierului Victor Ponta si ministrului Remus Pricopie.

FSE "Spiru Haret" considera ca, in contextul discutiilor privind noua Constitutie, este nevoie de o dezbatere publica nationala si pe articolele privind educatia, iar liderii partidelor, indiferent de coloratura si orientare, trebuie sa spuna deschis daca mai sustin sau nu ca invatamantul obligatoriu sa fie gratuit.

"Federatia Sindicatelor din Educatie «Spiru Haret» sustine ca o tara democratica trebuie sa investeasca in invatamant si sa asigure sanse egale la educatie tuturor copiilor. Acest lucru, transpus in lege, inseamna alocarea de fonduri pentru educatie, care sa acopere toate necesitatile unitatilor de invatamant", se mai arata in scrisoarea deschisa.

Sindicalistii spun ca primii interesati de bunul mers al invatamantului ar trebui sa fie parintii, care, prin plata impozitelor si a altor dari catre stat, platesc deja pentru educarea copiilor lor, astfel ca nu ar trebui sa mai sustina financiar unitatea de invatamant prin fondul clasei/scolii.

"Campania excesiva din aceste zile a determinat numeroase reactii inacceptabile din partea unor parinti, inclusiv violente de limbaj si nu numai la adresa cadrelor didactice. Afirmatii de tipul cadrele didactice sunt «slugi ale societatii» sunt de netolerat. In aceste conditii, daca se pune problema unui Cod etic al profesiei didactice, atunci este imperios necesar si unul pentru parinti si elevi", mai arata sindicalistii in scrisoare.

FSE "Spiru Haret" apreciaza ca trebuie reconsiderat nivelul costului standard per elev/prescolar si adoptate in regim de urgenta Codul de etica si Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar.

De asemenea, Ministerul Educatiei Nationale si inspectoratele scolare trebuie sa acorde consiliere de specialitate unitatilor de invatamant in vederea elaborarii regulamentelor interne. Sindicalistii mai sustin ca este obligatorie alocarea resurselor financiare necesare desfasurarii in conditii optime a intregii activitati de la nivelul unitatilor de invatamant, astfel incat contributiile financiare ale salariatilor si parintilor sa fie excluse.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri