O extensie a Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures ar urma sa fie deschisa, "in cea mai buna varianta, din 1 octombrie", in Germania, anunta deputatul PSD Florin Buicu, membru al Senatului UMF, for care si-a dat acordul pentru infiintarea filialei, informeaza Mediafax.

Florin Buicu, secretar al Comisiei pentru sanatate si familie din Camera Deputatilor, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures, al carui membru este, a votat, miercuri, in unanimitate, infiintarea unei extensii a UMF in Germania.

Astfel, Senatul UMF si-a dat acordul pentru infiintarea, "in cea mai buna varianta, din 1 octombrie 2014", a unei extensii a universitatii in Germania, la care ar urma sa se predea in limba engleza unor studenti germani si din tarile nordice. Buicu a aratat ca datele financiare aferente sunt confidentiale, pana la semnarea contractului in acest sens cu partea germana.

Pe de alta parte, el a mentionat ca exista un proiect de constituire a unei universitati puternice in Targu Mures, prin unificarea UMF cu celelalte universitati de stat - "Petru Maior" si cea de Arte. "Ca si procedura, avand in vedere autonomia universitara, cele trei universitati trebuie sa fie de acord cu acest proiect astfel incat la final sa avem Universitatea Targu Mures. Aceasta universitate poate beneficia de o multime de oportunitati legate de finantarea pentru programul european 2014-2020, atat din perspectiva cercetarii, dar si din perspectiva utilizarii rezultatelor cercetarii la nivelul IMM-urilor", a sustinut Buicu.

Totodata, Buicu a spus ca spera "sa treaca de Guvern cat de repede" modificarea Legii 95/2006 a reformei in sanatate, care sa permita universitatilor de medicina si farmacie din tara sa aiba in proprietate propriile spitale, care acum apartin de autoritatile locale, "dupa modelul care functioneaza in acest moment in toata Europa".

Citeste si:
Prima regula a pietei unice e sa ai autostrada catre Germania
Economist la Bancii Mondiale:...

"Prin definirea retelei de spitale a UMF-urilor, ele vor putea avea in proprietate aceste spitale. Asta inseamna ca putem vorbi la nivelul judetului Mures de spitalul universitar, dar care ar putea sa preia in coordonare inclusiv spitalele din Reghin, Sighisoara, Odorhei, Miercurea Ciuc sau alte orase din regiune. Am inceput in paralel cu cele trei subiecte pentru ca in momentul in care Legea 95 va fi modificata, vom putea vorbi si de un furnizor de servicii medicale, respectiv spital, astfel incat sa putem deschide inclusiv in Germania o extensie a spitalului universitar din Targu Mures. Pentru ca acest proiect sa poata fi dus la implinire, pentru a ajunge la un spital universitar, va fi nevoie si de acordul comunitatilor, fie prin preluarea unuia dintre spitalele existente, fie prin constructia unui spital nou", a sustinut el.

In decembrie, rectorul UMF Targu Mures, Leonard Azamfirei, anunta ca este "in negocieri avansate" pentru deschiderea unei filiale intr-o tara din vestul Europei. El refuza atunci sa spuna despre ce tara era vorba, dar afirma ca aceasta ar putea functiona din toamna anului 2014, cu programe in limba engleza, sustinute exclusiv de profesori de la UMF Targu Mures.

Rectorul arata ca facultatea ar urma sa fie de stat, cu profesori platiti din venituri proprii ale universitatii si studenti care sa plateasca taxe de scolarizare "la pretul pietei". El preciza ca filiala UMF Targu Mures din strainatate ar trebui sa obtina autorizare de functionare de la ARACIS sau de la alt organism european de acreditare, pentru ca Legea educatiei permite acest lucru.

Citeste si:
Prima alimentara de stat se deschide luni in Bucuresti
Casa de Comert Agroalimentar...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Economist strain: Vreti euro? Doar daca va modernizati economia!