Directorul Agentiei Nationale de Transplant, Radu Deac, a declarat ca daca peste o ora ar fi o alerta de transplant, cum a fost cea de luni, ar proceda la fel, precizand ca exista o colaborare "veche si durabila" cu Scoala Superioara de Aviatie, conform Mediafax.

Profesorul Radu Deac a spus, intr-o conferinta de presa la Institutul Clinic Fundeni, ca activitatea de transplant are un caracter de urgenta si ca in momentul in care se da alarma de transplant, echipele se formeaza rapid si pornesc spre locul unde se afla donatorul.

"Regret faptul ca a fost desfiintata institutia AVIASAN, care avea multa experienta in transportul cazurilor de urgenta", a adaugat directorul Agentiei Nationale de Transplant.

Profesorul Deac a mai spus ca un lucru este foarte important, si anume faptul ca dupa tragicul accident aviatic din Muntii Apuseni, sunt in viata cinci persoane, iar aceasta "trebuie sa ne mangaie".

"Agentia Nationala de Transplant este alaturi de familiile care si-au pierdut rudele in accidentul aviatic de luni", a mai spus Radu Deac.

Profesorul Irinel Popescu, seful Clinicii de Chirurgie Digestiva si Transplant Hepatic de la Institutul Fundeni, a explicat, in conferinta de presa, procedurile in transplantul hepatic, facand mentiunea ca, odata prelevat ficatul, acesta trebuie transplantat in cel mult opt ore.

El a spus ca de la donatorul din Oradea au fost prelevati rinichii si tesuturi, iar despre rinichi se stie ca au fost deja transplantati de echipa de la Cluj.

Profesorul Irinel Popescu a adaugat ca cinci ani de zile a coordonat echipe si chiar a zburat, in orice conditii, cu avioane de zbor de orice fel, "si de linie, si medicale", pentru a preleva organe in vederea transplantului.

"Asa cum am spus, transplantul este o actiune de urgenta, iar cand se da alarma, ne organizam rapid. Respectivul avion care a zburat a avut toate avizele. Intre avioane nu exista diferente majore, nu exista nicaieri companii aviatice care sa fie implicate strict in actiunile de transplant, de fiecare data fiind inchiriate", a mai spus Irinel Popescu.

Pilotul Adrian Iovan si o studenta si-au pierdut viata dupa ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul caruia se afla un echipaj medical a aterizat fortat, luni dupa-amiaza, intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba.

La bord se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor -, o studenta si doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan si copilotul Razvan Petrescu.

Echipa medicala din avion mergea la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Victor Zota, coordonator de transplant.

Epava avionului si victimele au fost gasite de un padurar, dupa o cautare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Munti Apuseni si localnici. In zona unde a aterizat fortat avionul a fost trimis si un elicopter de la SMURD Mures, insa acesta a fost nevoit sa se retraga, din cauza cetii.

Pilotul Adrian Iovan a fost gasit incarcerat, iar studenta era in stop cardio-respirator, cu hipotermie severa, nemaiputand fi salvata.

Toate cele cinci persoane ranite in accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi si traumatisme, sunt constiente si au fost internate la sectia de terapie intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta, ultimii doi raniti fiind adusi la UPU Cluj marti dimineata, in jurul orei 4.30.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri