Seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Ion Burlui, a demisionat, miercuri, ca urmare a situatiei privind interventia in cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni, in urma caruia doua persoane au murit si alte cinci au fost ranite, scrie Mediafax.

Ministrul Radu Stroe a acceptat, miercuri la pranz, demisia generalului de brigada Ion Burlui, au declarat surse din Ministerul Afacerilor Interne.

Ion Burlui a declarat anterior, la Antena 3, ca miercuri si-a prezentat demisia sefului sau, insa nu i-a fost acceptata, precizand ca a luat aceasta decizie pentru a nu exista suspiciuni asupra colegilor sai care au intervenit in teren, dupa accidentul aviatic din Muntii Apuseni. Seful IGSU preciza ca demisia ramane deschisa

"Pentru mine este un act deschis. Am vrut sa nu planeze vreo suspiciune asupra colegilor mei. Nu este corect ca eu, in calitate de sef, sa las sa planeze vreo suspiciune asupra celor care au lucrat in teren", a spus seful IGSU.

Ion Burlui a mai spus ca demararea procedurilor de cautare a pornit de la el, inainte ca apelul sa ajunga la 112.
"Eu personal am vorbit cu doctorul Zamfir la 16.06 minute. Mi-a dat repere geografice care se vedeau pe un ecran. Repere geografice, deci nu coordonate, care m-au multumit ca sa pot sa am idee in ce zona sa trimit forte de interventie", a mai spus Burlui.

Potrivit acestuia, elicopterul a plecat de la Mures, si daca ar fi fost conditii bune pentru survolarea zonei, nu s-ar fi pus problema extinderii perimetrului de cautare, daca nu gasea zona indicata. "Nu se punea problema din aer sa nu gasesti aria de cautare. Daca ar fi fost o vreme care sa permita o survolare, cu siguranta situatia ar fi fost cu totul alta. Ar fi putut ajunge in 10 minute. Elicopterul era chiar in Muntii Apuseni", a mai spus Burlui.

Acesta a declarat ca echipele de interventie au fost trimise spre zona care a fost indicata de Romatsa si STS. "Au fost datele care ni le-au dat dumnealor. In functie de datele pe care ei ni le-au dat, am configurat o zona de cautare. A fost o zona de cautare de ordinul zecilor de kilometri patrati. Cand spun zeci de kilometri patrati, ma gandesc la proiectie in plan si nu la configuratia in teren, care cu siguranta era mult mai mare", a mai spus Burlui.

Premierul Victor Ponta a anuntat, miercuri, ca secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper (PNL) va fi demis si va cere inlocuirea directorului general si a directorului de operatiuni ROMATSA, dar si a sefului STS, pentru deficiente inacceptabile in cazul accidentului din Cluj.

El a precizat ca solicitarea de schimbare a conducerii ROMATSA (Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian) va fi adresata, conform legii, Consiliului de Administratie, iar cea de inlocuire a sefului Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), Marcel Opris, va fi inaintata in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).
Premierul a aratat ca, la nivelul Ministerului de Interne, ROMATSA si STS, lucrurile au functionat inacceptabil de incet si fara asumarea autoritatii si a responsabilitatii, iar interventia de luni a fost un esec.

Acestea sunt si concluziile preliminare ale raportului privind modul in care reprezentantii institutiilor statului au intervenit dupa producerea accidentului aviatic, respectiv existenta unor deficiente inacceptabile, care necesita imbunatatirea sistemului de interventie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri