Presedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, sustine ca victimele accidentului aviatic din Apuseni au fost gasite "dupa miros” de catre localnici, care au simtit fumul de la focul facut de raniti, adaugand ca cei care au intervenit nu au avut date concrete in privinta locului in care a cazut avionul.

Presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel (PDL), a declarat ca supravietuitorii acidentului aviatic din Apuseni au avut noroc ca s-au implicat localnicii din Horea in cautari, scrie Mediafax.

"Prin miros au fost gasiti. Asta mi-au spus cei de la Horea implicati in cautari, ca victimele au fost gasite de localnici dupa ce au simtit mirosul de fum de la focul pe care l-a facut probabil doctorul Zamfir ca sa se incalzeasca. Vizibilitatea era foarte dificila in zona si cred ca au avut noroc ca s-au implicat localnicii in cautari”, a spus Dumitrel.
Seful CJ Alba a adaugat ca nu poate face aprecieri privind modul in care a decurs operatiunea de cautare, deoarece nu este in masura sa faca acest lucru, insa a precizat ca din informatiile pe care le are echipele de cautare nu au primit datele concrete si exacte privind locul in care a cazut avionul.

"Aprecierea privind aceasta interventie nu pot sa o fac eu, pentru ca sunt alte institutii ale statului care se ocupa si analizeaza modul in care s-a actionat. Din punctul meu de vedere s-a intervenit si oamenii si-au facut treaba in conditiile de vreme in care s-a lucrat si pe baza datelor pe care le-au avut cei care au fost prezenti acolo. Asa cum am inteles de la cei care au fost si au actionat in zona nu au avut datele concrete privind locul in care a cazut avionul”, a afirmat Dumitrel.

Acesta a adaugat ca, din punctul sau de vedere, greseala operatiunii a fost ca institutiile statului nu sunt dotate cu aparatura necesara pentru astfel de cazuri.

"Marea hiba a operatiunii a fost faptul ca institutiile statului nu sunt dotate cu aparatura necesara pentru a identifica persoanele cautate in astfel de situatii”, a declarat Dumitrel.

Intrebat daca au vreo vina si cei care au coordonat in teren operatiunea de cautare a victimelor, Dumitrel a raspuns ca nu isi poate exprima un punct de vedere.

"Nu pot sa spun eu lucrul acesta. Sunt altii care ancheteaza si verifica. Dar trebuie avut in vedere si faptul ca principala problema au fost conditiile meteo. Toti cei care au venit in zona, atat din Alba, cat si din judetele invecinate, au incercat cu datele pe care le aveau sa intervina”, a afirmat Ion Dumitrel.

Presedintele CJ Alba a adaugat ca institutia pe care o conduce a participat la aceasta operatiune prin serviciul Salvamont, care a plecat in zona in momentul in care a fost alertat, respectiv in acelasi timp cu echipele ISU Alba.
"Nu au existat datele clare privind locul in care trebuie sa caute victimele accidentului aviatic si toti au desfasurat actiunile pe baza datelor eronate pe care le-au primit”, a conchis Dumitrel.

Un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul caruia se afla un echipaj medical a aterizat fortat, luni dupa-amiaza, in Muntii Apuseni, intr-o zona accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita dintre judetele Cluj si Alba.
In urma accidentului, si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor.

Echipa medicala din avion mergea de la Bucuresti la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului si victimele au fost gasite de un localnic, dupa o cautare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Muntii Apuseni si localnici.

Potrivit raportului vicepremierului Gabriel Oprea privind modul in care reprezentantii institutiilor statului au intervenit dupa producerea accidentului aviatic, ROMATSA nu a manifestat un rol activ, nu a luat masurile necesare pentru stabilirea zonei de cautare a aeronavei, nu a declansat operatiuni de cautare si nu a cerut sprijinul Centrului de Operatii Aeriene din MApN.

Directorul general al ROMATSA Aleodor Francu a demisionat miercuri, declarand ca a facut acest gest "pentru linistea si stabilitatea institutiei", dar ca nu are nimic sa-si reproseze.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri