Viscolul asteptat pentru miercuri, inclusiv in Bucuresti, nu va fi la fel de puternic precum cel de sambata, iar codul rosu nu va fi emis decat daca vor fi un strat de zapada de 50 centimetri, intensitate a caderii zapezii de peste 10-15 cm/ora si viteza a vantului de 80-90 km/ora, a transmis ANM.

"Viscolul nu va mai fi la fel de puternic precum cel precedent si va fi mai scurt, iar ulterior pe o zona mai restransa", a afirmat, la Guvern, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, conform Mediafax.

El a precizat ca joi la pranz vor fi retrase atat codul portocaliu, cat si codul galben, iar caderile de zapada vor inceta, viteza vintului urmand sa scada la 40-45 kilometri/ora. Bucurestiul si 14 judete din sudul si estul tarii sunt, miercuri, intre orele 06.00 si 23.00, sub avertizare cod portocaliu de viscol, iar pentru alte zece judete a fost emisa o avertizare cod galben.

Avertizarea cod portocaliu a fost emisa pentru Bucuresti si judetele Ilfov, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Calarasi, Ialomita, Constanta, Tulcea, Braila, Buzau, Vrancea, Galati si jumatatea de sud a judetelor Arges si Dambovita. Potrivit avertizarii cod portocaliu, viscolul va fi puternic in cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei si in Dobrogea, unde ninsorile vor fi abundente si viteza vantului la rafala va depasi temporar 60 - 70 de kilometri pe ora. In judetele Buzau, Braila, Ialomita Calarasi, Vrancea, Galati, Constanta si Tulcea, vantul va avea la rafala peste 70 - 80 de kilometri pe ora. Zapada va fi troienita, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri.

In sud-estul Dobrogei, in prima parte a zilei de miercuri vor fi ploaie si lapovita si se va depune polei. Miercuri vor fi sub avertizare cod galben de viscol judetele Iasi, Vaslui, Bacau, Covasna, Brasov, Valcea, Olt, Gorj, Dolj si Mehedinti, precum si jumatatea de nord a judetelor Dambovita si Arges.

Citeste si:
Prognoza meteo marti 23 octombrie: Avertizare cod galben si portocaliu
Prognoza meteo marti 23...

In Oltenia, nord-vestul Munteniei, sud-estul Transilvaniei si centrul Moldovei, miercuri, intre orele 06.00 si 23.00, va ninge si se va depune strat nou de zapada, local consistent. Vantul va avea intensificari, cu viteze ce vor depasi la rafala 50-55 kilometri pe ora, temporar viscolind si troienind zapada, potrivit avertizarii cod galben. Incepand de miercuri, ora 23.00, va intra in vigoare o alta avertizare, valabila pana joi, la ora 10.00.

Avertizarea cod portocaliu va fi restransa, de miercuri noapte, la opt din cele 14 judete, respectiv Calarasi, Ialomita, Constanta, Tulcea, Braila, Buzau, Vrancea si Galati. "Viscolul puternic va continua in estul Munteniei, sudul Moldovei si in Dobrogea, unde viteza vantului la rafala va depasi temporar 60 - 70km/h, zapada va fi troienita, iar vizibilitatea va fi redusa", potrivit avertizarii cod portocaliu emise pentru intervalul miercuri, ora 23.00 - joi, ora 10.00.
De asemenea, de miercuri noapte pana joi dimineata va fi prelungita avertizarea cod galben pentru Bucuresti si judetele Ilfov, Giurgiu, Prahova, Dambovita, Iasi, Vaslui, Bacau si Covasna.

"In intervalul mentionat, local in jumatatea vestica a Munteniei si in sud-estul Transilvaniei, precum si in centrul Moldovei, va continua sa ninga, iar vantul va avea intensificari, cu viteze ce vor depasi la rafala 50 km/h, temporar viscolind sau spulberand zapada", potrivit ANM. Joi vor mai fi unele intensificari ale vantului in sud-estul tarii, dar la cote mai reduse, temporar cu rafale de pana la 40 - 50 de kilometri pe ora, viscolind si spulberand zapada deja depusa.

De asemenea, joi si vineri, vremea va deveni geroasa pe arii extinse in regiunile estice, sudice si centrale, cu precadere dimineata si noaptea.

Citeste si:
Drumuri inchise si mii de case fara curent electric
Starea drumurilor. Coduri de...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Prognoza meteo vineri 14 decembrie. Cod portocaliu de ninsori