Anul Nou Chinezesc 2014 a cazut pe 31 ianuarie, dar calendarul solar sau gregorian a inceput pe 1 ianuarie. Iar asta se intampla pentru ca, pur si simplu, calendarul lunar si cel solar nu se potrivesc perfect impreuna, scrie The Christian Science Monitor.

Calendarul lunar chinezesc incorporeaza atat ciclul lunar, cat si pozitia soarelui. Astfel, nu doar ca celebrarile Anului Nou nu se potrivesc in 2014, dar nu se va intampla niciodata. Datina chinezeasca sustine ca solstitiul de iarna cade in luna a 11-a, ceea ce inseamna ca Anul Nou Lunar incepe dupa ce are loc pentru a doua oara Luna Noua, intre 21 ianuarie si 20 februarie. In 2014, a doua Luna Noua a fost pe 31 ianuarie.

Calendarul chinezesc este un calendar lunar care, ca toate celelalte calendare lunare, se bazeaza pe orbitele Lunii in jurul Pamantului. Luna efectueaza o rotatie in jurul pamantului in 27 de zile, 7 ore, 43 de minute si 11,6 secunde. In acest interval, Luna are patru faze: Luna Noua, primul patrar, Luna plina si ultimul patrar, ceea ce se repeta in 29 de zile, 12 zile, 12 ore, 44 de minute si 2,8 de secunde, interval denumit „Luna lunara”.

Cele doua zile suplimentare exista pentru ca Pamantul nu detine inca spatiu, dar continua sa se miste in jurul Soarelui, iar faza Lunii depinde de pozitiile relative ale Pamantului, Lunii si Soarelui.

Un calendar solar sau gregorian are 365,24 de zile, adica atat cat ii trebuie Pamantului sa orbiteze Soarele. Fractiunea de o zi de dincolo de 365 zile este motivul pentru anii bisecti.

Citeste si:
Mesajele de Anul Nou transmise de cei mai importanti politicieni
Iohannis, Tudose si Dragnea:...

Chiar si cu acea zi in plus, nu exista nicio modalitatea de a potrivi uniform Lunile lunare (29,5 zile) in ani solari (365 de zile), ceea ce face ca, astfel, calendarele lunare si solare sa nu se potriveasca impreuna.

Calendarul chinezesc ar data din anul 2600 i.Hr., cand miticul imparat galben a inceput primul ciclu al zodiacului chinezesc si a numit un animal pentru a reprezenta fiecare an, intr-un ciclu de 12 ani. Cele 12 semne animale sunt sobolan, bou, tigru, iepure, dragon, sarpe, cal, oaie, maimuta, cocos, caine si porc. 2014 este Anul Calului.

Sursa foto: AGERPRES

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ghita: Pana in 2014 aveam relatii normale cu Kovesi