Coordonatele de localizare nu sunt generate de Romatsa, ci sunt primite de catre companie de la un sistem de sateliti, precizeaza reprezentantii Romatsa, mentionand ca declansarea procedurii de interventie "este la latitudinea coordonatorilor echipelor de interventie".

Reprezentantii Romatsa fac precizari cu privire la alerta din 5 februarie, cand Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Neamt au intervenit in zona barajului Izvorul Muntelui, scrie Mediafax.

Conform sursei citate, in 5 februarie, la ora 21.55, Romatsa a primit o prima avertizare de tip EPIRB (aferenta ambarcatiunilor maritime si fluviale) de la sistemul de sateliti COSPAS-SARSAT de la MCC Rusia. Dupa identificarea sursei de semnal, documentul a fost transmis prin fax catre Centrul Maritim Constanta pentru prelucrare ulterioara, fiind de competenta lor acest tip de radiobaliza.

"Urmatorul pas, potrivit regulamentului, a fost declansarea procedurii de initiere Incident, urmand ca dupa a doua trecere a satelitului si localizarea cu precizie a evenimentului, programata initial la ora 01.05 (conform mesajului transmis), sa se stabileasca cu un grad ridicat de precizie daca semnalizarea este reala si nu o eroare", se arata in comunicatul citat.

Astfel, au fost informate autoritatile cu posibila implicare in acest tip de incident.

Citeste si:
Surse: Nou caz coronavirus confirmat la un controlor de trafic de...
SURSE Nou caz de infecție cu...

"Este foarte important de mentionat ca declansarea procedurii de interventie propriu-zisa, conform procedurilor, este la latitudinea coordonatorilor echipelor de interventie", mai arata sursa citata.

In comunicat se precizeaza ca in prima alerta apareau doua coordonate, unul dintre ele pe teritoriul Romaniei, in judetul Neamt.

"Prin urmare, supervizorul de sala a contactat ISU Neamt, informand persoana care a raspuns la telefon asupra situatiei existente, inclusiv faptul ca fiind alerta initiala, se asteapta, pentru acuratete, confirmarea preciziei la a doua trecere a satelitului", arata Romatsa.

Ulterior, in jurul orei 22.43, a fost receptionat un nou mesaj, care informa ca pozitia din Romania fusese anulata si ramasesera active coordonatele din Franta.

Citeste si:
Elon Musk vrea sa acopere intreaga planeta cu Wi-Fi
Elon Musk vrea sa acopere...

"Supervizorul de sala a luat legatura cu ISU Neamt, anuntand ca actiunea de alarmare, in ceea ce ne priveste, a fost anulata de catre MCC Rusia prin mesaj avand rezolutia NIL/RESOLVED si a propus anularea oricarei actiuni intreprinse pana atunci", se mai mentioneaza in comunicat.

Conform sursei citate, coordonatele de localizare nu sunt generate de Romatsa, ci sunt primite de companie de la sistemul de sateliti COSPAS-SARSAT.

"Precizam ca, in acest caz, Romatsa a urmat integral procedurile specifice acestui tip de eveniment", mai spun reprezentantii Romatsa.

O ambarcatiune aflata in pericol pe Coasta de Azur, in sudul Frantei, a fost cautata de echipaje ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Neamt in zona barajului Izvorul Muntelui, dupa ce Romatsa a dat si aceasta posibila locatie a navei, in baza unor informatii de pe satelit.

Citeste si:
Facebook recunoaste ca urmareste in permanenta locatia userilor
Facebook recunoaste ca...

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Neamt, dispeceratul institutiei a fost sesizat de Romatsa, in 5 februarie, la ora 22.00, cu privire la o ambarcatiune care s-ar afla in pericol, mesajul fiind receptionat de companie prin sistemul de alerta prin satelit.

Conform sursei citate, Romatsa a precizat ca are doua posibile locatii unde s-ar putea afla ambarcatiunea, respectiv Lacul Izvorul Muntelui din judetul Neamt si Coasta de Azur, in sudul Frantei.

Dupa aproximativ 50 de minute, ISU Neamt a primit un nou mesaj de la Romatsa, prin care era informat ca incidentul in care a fost implicata respectiva ambarcatiune s-a produs pe Coasta de Azur.

In aceste conditii, ISU Neamt a oprit cautarile in zona Lacului Izvorul Muntelui.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Prima sancțiune în baza ordonanței militare 2: o femeie a ieșit pe geam din casă
Setari Cookie-uri