Politicienii din PNL si PSD au facut schimb de replici taioase astazi despre o posibila rupere a USL, despre care Crin Antonescu a vorbit raspicat in urma cu doua luni cand se declara alarmat de unele "declaratii mincinoase" ale lui Victor Ponta, si o noua guvernare cu numele USD (Uniunea Social Democrata). Desi Liviu Dragnea spera sa nu se rupa USL, tot el spune ca "daca PNL vrea sa rupa USL, sa o faca mai repede" pentru ca "Guvernul trebuie sa functioneze".

Pe 16 decembrie, presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca este alarmat de declaratiile mincinoase ale liderului PSD, Victor Ponta, iar daca acestea continua este posibila ruperea USL. "Pe mine nu ma mai intereseaza impacari, nu ma mai intereseaza prietenii, cand se ajunge la asa ceva nu ne mai putem pune asemenea probleme. Pe mine ma intereseaza insa sa salvam decenta. Pentru ca daca lucrurile capata aspecte patologice, cu 12 oameni care erau...deja te sperii. Vreau insa sa fim decenti", a declarat Crin Antonescu.

Intrebat de jurnalisti daca in acest context este posibila ruperea USL din 2014, liderul PNL a confirmat

Pe 13 februarie, intrebat daca este de parere ca liberalii vor sa rupa USL, presedintele PSD Liviu Dragnea a raspuns: "Sper sa nu. Sper sa nu doreasca lucrul asta, dar daca vor, sa o faca, Doamne iarta-ma, mai repede, pentru ca deja trec zilele si sunt decizii importante de luat".

"Guvernul asta trebuie sa inceapa sa refunctioneze asa cum a functionat foarte bine pana acum cateva zile", a adaugat Dragnea.

Tot el a declarat ca noua alianta electorala USD (Uniunea Social Democrata), formata din PSD, UNPR si PC, poate asigura guvernarea, din punct de vedere aritmetic, fara PNL. "Nu vrem sa excludem PNL, dar la intrebarea aceasta, daca va raspund strict aritmetic, raspunsul este «Da»", a precizat Dragnea. El a aratat insa ca nu doreste sa se ajunga la aceasta situatie, potrivit Mediafax.

Daca cei din PSD nu mai vor USL,... sa spuna clar si deschis acest lucru in fata cetatenilor.

In plus, purtatorul de cuvant al PNL, Cristina Pocora, se asteapta ca PSD „sa spuna clar” daca nu mai vrea USL si daca pretentiile lui Dan Voiculescu si Partidului Conservator sunt mai importante in actul de guvernare.

"Daca cei din PSD nu mai vor USL si daca sunt de parere ca USL si-a indeplinit menirea, programul de guvernare si ca rolul acesteia s-a incheiat, atunci ar trebui sa spuna clar si deschis acest lucru in fata cetatenilor care au votat USL, dar si a opiniei publice. Totodata, daca din punctul de vedere al PSD, pretentiile Partidului Conservator, ale lui Daniel Constantin si Dan Voiculescu sunt mai importante decat actul guvernarii si proiectul USL, sa o recunoasca deschis prin vocile sale autorizate", sustine Pocora .

Pocora precizeaza ca in ultimele zile tot mai multe voci din PSD au atras atentia liberalilor ca detin controlul total al Senatului si ca alianta electorala de stanga, pe care au creat-o pentru europarlamentare, ar putea asigura guvernarea fara PNL.

"Toate aceste declaratii facute de membri importanti ai partenerilor de Uniune nu fac niciun fel de raportare la proiectul USL, la obiectivele pe care, impreuna, ni le-am asumat in fata romanilor prin programul de guvernare. Aceste afirmatii indreptate impotriva PNL nu sunt fundamentate, deoarece PNL a respectat programul de guvernare care sta la baza activitatii actualului Executiv. Liberalii nu au avut cerinte noi in USL sau in Guvern. De fiecare data cand s-au constatat derapaje de la programul de guvernare si de la protocolul USL, PNL a atras atentia, deoarece respectarea angajamentelor asumate nu sunt solicitari suplimentare, sunt doar lucruri ce tin de buna guvernare", mai precizeaza Pocora.

USD, o "guvernare chinuita"

In acelasi timp, Klaus Iohannis il contrazice pe Liviu Voinea si sustine ca o guvernare USD ar fi foarte chinuita. "Aritmetic se poate. Practic, greu la deal cu boii mici", a declarat prim-vicepresedintele PNL. "In ecuatie, in calculele domnului Dragnea, intra si UDMR, altfel nu iese calculul. La modul teoretic se pot crea tot felul de scenarii", a adaugat Iohannis.

Intrebat, de asemenea, daca PNL ia in calcul iesirea de la guvernare, Iohannis a negat si a explicat ca acest lucru nu a fost discutat nici la negocierile din USL si nici in partid. El mai spune ca o eventuala iesire de la guvernare ar fi "un pas important care influenteaza mersul lucrurilor", insa aceasta "nu este o tema in partid" si ca in PNL exista sustinatori ai ideii de iesire de la guvernare, la fel cum exista sustinatori ai ramanerii la guvernare.

USD, „un plagiat ieftin”, prin care sa fie pacalite "babele de la tara"

Senatorii PNL de Bihor Cristian Bodea si Valeriu Boeriu considera ca PSD ii forteaza pe liberali sa paraseasca USL, o "alianta confiscata de Ponta". Ei spun ca social-democratii au creat USD ca "o chinezarie politica, un plagiat ca si Abidas si Mike", prin care vor sa induca in eroare electoratul. Senatorii PNL au afirmat, intr-o conferinta de presa, ca USD a fost gandita ca "un plagiat ieftin", prin care sa fie pacalite "babele de la tara".

"Modul in care strategii PSD au gandit aceasta chinezarie, acest plagiat ieftin, imi ridica semne de intrebare. Sa crezi ca vei castiga alegerile facand ce fac chinezii cu Abidas si Mike e jenant. Prin asta vor sa pacaleasca probabil babele de la tara. Aceasta mutare cu USD este inca un pas pentru a forta ruperea USL, este o mitocanie pe fata, vor sa sufle sigla USL si nici nu le e rusine de asta", a spus Bodea.

Presedintele PSD, Victor Ponta, cel al UNPR, Gabriel Oprea, si liderul PC, Daniel Constantin, au semnat, luni, protocolul pentru constituirea aliantei electorale Uniunea Social-Democrata (USD), pentru alegerile europarlamentare. La eveniment a fost prezent si primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

Victor Ponta declara ca aceasta aliata electorala este formata din trei din cele patru partide din USL si are doua din cele trei litere ale USL, dar isi propune sa aiba suta la suta din mesajele cu care USL a castigat alegerile.

De asemenea, presedintele PNL, Crin Antonescu, spunea, luni, ca PSD si PC se ascund in spatele aliantei USD, mentionand ca este un comentariu "malitios" si "amical".

USD este o lovitura pentru PNL, dar USL nu se va rupe.

La randul sau, prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, declara, marti, referindu-se la constituirea aliantei electorale Uniunea Social-Democrata (USD), ca reprezinta un semnal ca cele trei partide vor altceva, adaugand: "Nu putem sa ne facem ca nu vedem ca ceilalti trei incep jocul lor propriu".

Presedintele Traian Basescu declara, tot marti, la B1Tv, ca USD este o lovitura pentru PNL, dar USL nu se va rupe. El a mai spus ,pe de alta parte, ca daca nu va trece Constitutia, atunci se va negocia un schimb: PNL va prelua functia de premier, iar PSD va avea candidatul la Presedintie.

Intrebat cum vede constituirea USD, Basescu spunea: "Este clar lovitura data PNL. Oricat de politicosi ar fi ei intre ei, ca nu are nimic, este clar ca s-a format in interiorul USL un bloc format din trei: Voiculescu, Ponta si Gabi Oprea, iar PNL este invitat sa mearga singur in competitie".

Partidele care formeaza Uniunea Social Democrata (USD), respectiv PSD, UNPR si PC, detin, in acest moment, majoritatea absoluta in plenul comun al Parlamentului si, alaturi de grupul minoritatilor, beneficiaza de majoritatea absoluta si in Camera Deputatilor, cu un numar de 206 membri. Pentru a detine majoritatea absoluta si in Senat, USD mai are nevoie de votul a doar doi senatori.

In urma cu doua luni,

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri