Romii sunt o problema reala pentru libera circulatie in Uniunea Europeana. Asta considera comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, care sustine ca acestia traiesc aproape peste tot in Europa, nu doar in Romania si Bulgaria, potrivit agentiei bulgare de presa Novinite.

"Permiteti-mi sa numesc problema - problema sunt romii - 10-12 milioane de cetateni europeni care traiesc aproape peste tot, nu doar in Romania si Bulgaria. Cei mai multi dintre ei traiesc in conditii de saracie ingrozitoare", a spus Viviane Reding la o conferinta in Parlamentul European, organizata de europarlamentarul roman Cristian Dan Preda si europarlamentul bulgar Maria Gabriel. "Sa fim sinceri, aceasta este problema noastra", a completat comisarul pentru Justitie.

"Exista libertate de miscare, dar nu pentru a primi ajutoare sociale", a spus Reding. "Abuzul, chiar si limitat, este foarte periculos, deoarece creeaza sentimentul unei probleme mult mai dezastruoase decat in realitate si, astfel, pune sub semnul intrebarii dreptul la libera circulatie", a sustinut Reding, potrivit careia orice drept inseamna si obligatie.

Comisarul europeana a mai spus ca, la modul ideal, toata lumea ar ramane in propria tara, dar oamenii sunt impinsi de saracie sa caute o viata mai buna in tarile mai bogate.

Viviane Reding a subliniat ca toti cetatenii UE au drepturi egale si nu a existat niciodata astfel de atacuri intense din partea politicienilor si mass-media impotriva unuia dintre principalele drepturi europene, dreptul la libera circulatie.

Prezenta la Comitetul Regiunilor organizat marti a Bruxelles, Viviane Reding a declarat ca termenul "rom" nu inseamna Romania. "Da, aveti dreptate, prieteni romani, rom nu inseamna Romania, nu vine de la Romania. Avem 12 milioane de romi, dintre care cei mai multi traiesc in saracie crunta in multe state membre (...) Avem cu totii raspundere", a subliniat comisarul european.

Potrivit acestuia, cetatenii romi au multi copii, ceea ce inseamna ca exista o parte a populatiei care creste.

Sursa foto: Mediafax foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri