Vicepresedintele PDL Alin Tise a declarat, vineri, ca democrat-liberalii cer demisia de urgenta a vicepremierului Liviu Dragnea, care a promovat un proiect "ilegal" al Legii descentralizarii. Alin Tise a afirmat ca descentralizarea Romaniei gandita de vicepremierul Liviu Dragnea a devenit un proiect compromis, in care romanii nu mai au incredere.

"PDL solicita demisia de urgenta a vicepremierului Liviu Dragnea, dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a publicat, joi, motivarea deciziei prin care s-a declarat neconstitutional proiectul Legii descentralizarii, elaborat si asumat de vicepremier. Promovarea unui proiect ilegal de catre Dragnea, demonstreaza incompetenta acestuia si cred ca o astfel de persoana incompetenta nu poate sa se ocupe mai departe de un astfel de proiect extrem de important pentru tara. Descentralizarea Romaniei gandita de Dragnea a devenit un proiect compromis, in care romanii nu mai au incredere. Acesta trebuie sa raspunda in fata romanilor, trebuie sa plece si sa lase locul unei persoane care are cunostintele necesare realizarii unui proiect decisiv pentru modernizarea tarii", a spus Tise, potrivit Mediafax.

Potrivit lui Alin Tise, CCR a aratat in motivare ca Legea descentralizarii promovata de Dragnea este neconstitutionala pentru ca nu respecta "Legea - cadru nr. 195/2006, care prevede realizarea de masuri pregatitoare ale procesului de descentralizare, studii de impact, standarde de cost si sisteme de indicatori de monitorizare".

Curtea Constitutionala a decis, in 10 ianuarie, ca Legea descentralizarii, pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament in luna noiembrie 2013, este neconstitutionala, admitand sesizarea formulata de parlamentarii PDL.

"Cu unanimitate de voturi, admite obiectia de neconstitutionalitate in ceea ce priveste criticile de neconstitutionalitate intrinseca si constata Legea privind stabilirea unor masuri de descentralizare a unor competente exercitate de unele ministere si organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si a unor masuri de reforma privind administratia publica, in ansamblul ei, este neconstitutionala", se arata in decizia Curtii.

Pe de alta parte, judecatorii CC au respins o serie de critici formulate de parlamentarii PDL. "Cu majoritate de voturi, respinge criticile de neconstitutionalitate extrinseca a Legii privind stabilirea unor masuri de descentralizare a unor competente exercitate de unele ministere si organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si a unor masuri de reforma privind administratia publica", se mai preciza in minuta Curtii Constitutionale.

Judecatorii de la Curtea Constitutionala aratau, joi, in motivarea deciziei de constatare a neconstitutionalitatii Legii descentralizarii, ca legiuitorul a lasat la aprecierea destinatarului normei - autoritatile publice investite cu executarea si aplicarea legii - fixarea cadrului normativ existent in materia descentralizarii.

"O asemenea dispozitie legala reglementeaza, in mod implicit, posibilitatea eliminarii selective din fondul activ al legislatiei a unor prevederi legale in vigoare, ceea ce afecteaza unitatea si scopul masurilor de descentralizare promovate, conferindu-le un caracter aleatoriu. In aceste conditii, destinatarul normei este pus in situatia de a alege in mod discretionar dispozitiile legale incidente in acest domeniu, contrar regulilor de tehnica legislativa, care obliga legiuitorul la reglementarea relatiilor sociale cu respectarea principiilor generale de legiferare proprii sistemului dreptului romanesc. Asadar, Curtea constata o evidenta incalcare a exigentelor art.1 alin.(5) din Constitutie", aratau judecatorii de la Curtea Constitutionala (CC), in motivarea hotararii.

Judecatorii constitutionali mai precizeaza ca, prin modificarile aduse articolului 171 din Legea nr. 95/2006, nu se prevede autoritatea competenta sa ii numeasca pe "conducatorii" directiilor de sanatate publica. Astfel, textul prevede doar ca acestia sunt numiti "in conditiile legii".

In motivare se mai arata ca, avand in vedere ca Legea descentralizarii a fost constatata ca fiind neconstitutionala in ansamblul sau, procedura parlamentara cu privire la aceasta "a incetat in mod definitiv".

Decizia de declarare a neconstitutionalitatii Legii descentralizarii a fost luata cu majoritate de voturi. Opinie separata au avut judecatorii Augustin Zegrean, Mona Pivniceru si Daniel Morar, care arata in motivare, printre altele, ca legea criticata prevede o serie de masuri a caror derulare este etapizata pe termene, astfel incat masurile de aplicare, in sensul construirii cadrului legal necesar de catre autoritatile implicate, vor fi ulterioare adoptarii bugetului pe anul 2014, respectiv inceperii noului exercitiu bugetar la nivelul Uniunii Europene.
PDL a sesizat Curtea Constitutionala in privinta legii descentralizarii si a notificat Camerei Deputatilor acest demers, informa formatiunea politica, in 29 noiembrie 2013.

Sesizarea a fost semnata de 70 de deputati democrat-liberali.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri