Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat, sambata, ca s-a analizat propunerea de revizuire a Constitutiei pana la articolul 102, el precizand ca sunt in jur de 10 articole care au fost gasite in contradictie cu articolul 152 din legea fundamentala, scrie Mediafax.

"Pana aici (la articolul 102 - n.r.) au fost articole care au fost gasite in contradictie cu articolul 152, alineatul 2 din Constitutie, care nu pot fi revizuite, pentru ca incalca sau afecteaza drepturile fundamentale", a spus Zegrean.

Articolul 152 al Constitutiei, referitor la "limitele revizuirii", stabileste, la alineatul 2, ca "nicio revizuire nu poate fi facuta daca are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau a garantiilor acestora".

Intrebat cate articole au fost gasite neconstitutionale, presedintele CC a raspuns: "Nu le-am numarat. Cred ca sunt vreo zece. Pot sa fie zece sau mai putine, undeva pe acolo".

Presedintele Curtii Constitutionale a mai aratat ca au fost articole analizate pentru care judecatorii Curtii au facut recomandari de rescriere, de recorelare a textelor si de inlocuire a unor expresii din texte.

Citeste si:
CSM sesizeaza CC privind decizia Senatului in cazul lui Sova
Consiliul Superior al...

"Noi am considerat ca textele trebuie sa fie conforme atat cu Constitutia si limitele prevazute de Constitutie, cat si cu principiile dreptului constitutional, principiile statului de drept", a precizat Zegrean.

Augustin Zegrean a anuntat ca decizia Curtii Constitutionale va fi publicata in Monitorul Oficial si se va comunica imediat Parlamentului.

Curtea Constitutioanla a inceput vineri dezbaterea proiectului de modificare a Constitutiei.

Presedintele Comisiei de revizuire a Constitutiei, Crin Antonescu, anunta, in 4 februarie, finalizarea textului initiativei de modificare a Legii fundamentale, ca urmare a reanalizarii documentului.

Citeste si:
Presedintele CC: De ce cazul Sova poate fi sesizat la Curtea
Zegrean, despre cazul Sova:...

Antonescu preciza ca textul proiectului de revizuire a Constitutiei va fi inaintat Guvernului pentru a fi transmis Comisiei de la Venetia, iar in paralel va fi inaintat Curtii Constitutionale.

"Principala noutate fata de proiectul initial: mi se pare ca am facut un pas inainte in a diferentia la nivel constitutional de aceasta data, sau deocamdata, atributiile celor doua Camere in functie de aplicarea celor doua meniri ale unui Parlament: legiferare si control. Legiferarea directionata majoritar pe Camera Deputatilor, controlul pe Senat", declara Antonescu.

Sursa foto: http://www.ccr.ro/Galerie-Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Dezincriminarea conflictului de interese, neconstitutionala