Evacuarea imigrantilor a fost facuta la cateva zile dupa ce peste 100 de alti imigranti au primit transport gratuit de la autoritatile suedeze pentru a ajunge in Romania.

"Tot ce stiu este ca (n.r. autocarele) au fost mai mult sau mai putin goale", a declarat Henrik Branstad, purtator de cuvant al agentiei care se ocupa de evacuarea imigrantilor. "Multi s-au mutat aparent in alte locuri, in timp ce altii au ratat sansa de a face o plimbare cu autocarul spre Romania", a completat oficialul.

Peste 100 de romi, dintre care multi au cersit bani in Stockholm, au acceptat biletele de autocar. Unul dintre autocare s-a prabusit duminica dimineata in sudul Suediei in drum spre Bucuresti, accident in care a fost ranit doar soferul.

Multi dintre imigrantii romani au declarat ca peste doua sau trei saptamani se vor intoarce in curand in Suedia.

Citeste si:

Ziarele suedeze sunt cu ochii pe romii care cersesc in tara lor si au deschis sectiunea "Cersetorii romani", cu o serie aproape zilnica de articole, dezbateri, interviuri cu cersetori. Unii dintre jurnalistii suedezi viziteaza sate de romi in Romani pentru a realiza reportaje.

Potrivit publicatiei dn.se scrie ca prin cooperarea dintre Romania si Suedia poate fi rezolva problema cersetorilor romi pe strazile suedeze.

Totodata, publicatia suedeza puncteaza si incapacitatea Romaniei de a folosi fondurile de coeziune sociala puse la dispozitie de UE. "Exista programe extinse in Romania pentru asa-numita «discriminare pozitiva» a populatiei de etnie roma, care include admiterea unui anumit numar de romi in universitati. Romania a avut dificultati in asimilarea diferitelor programe ale UE, din cauza lipsei de experienta si a dificultatilor in gasirea de cofinantatori, in mijlocul crizei financiare", scrie publicatia.