Tinerii romani dornici sa invete intr-un sistem cu traditie, care le poate oferi nenumarate oportunitati de cariera in viitor, nu s-au lasat impresionati de nenumaratele campanii anti-romani derulate de britanici si s-au inscris la unele dintre cele mai bune universitati din Marea Britanie. Iar, in ciuda aparentelor, guvernul britanic ii sprijina cu o serie de beneficii, de la credite pentru intreaga taxa de scolarizare la imprumuturi pentru costurile de trai.

“Pentru anul universitar 2014-2015 au fost depuse 2.340 de dosare de catre candidati din Romania, ceea ce reprezinta o crestere cu 10,8% fata de anul 2013, cand numarul candidatilor a fost de 2.110. Pentru prima data in decursul ultimilor trei ani se simte o inversare de trend si observam o crestere”, a declarat Svetlan Danev, din partea companiei de consultanta IntegralEdu, citand datele privind studiile de licenta emise de sistemul britanic pentru admitere UCAS.

Numar studenti romani in Marea Britanie

Tinerii cu rezultate foarte bune merg in Marea Britanie

Potrivit acestuia, stirile negative care apar in presa si ii au in prim plan pe romani nu ii descurajeaza, ba mai mult, datorita sprijinul financiar pe care il pune la dispozitie guvernul britanic interesul pentru universitatile din Marea Britanie este in crestere, in special in randul celor cu rezultate remarcabile.

“Cresterea taxelor nu i-a facut pe romani sa renunte, asta pentru ca guvernul Marii Britanii a pastrat facilitatile de sustinere financiara pentru studenti. Astfel, Romania ramane in topul tarilor care trimit tineri la studii in Marea Britanie, alaturi de Germania, Franta si Italia”, a explicat Danev.

Tinerii romani care doresc sa studieze in Marea Britanie pot obtine credite pentru intreaga taxa de scolarizare, pentru programele de licenta, si chiar imprumuturi pentru sustinerea cheltuielilor de zi cu zi.

“Problema finantarii taxelor de studiu nu exista in Marea Britanie, principala problema vine la imprumuturile pentru costurile de trai, acordate doar celor care au trait trei ani in aceasta tara. Din acest motiv unii studenti straini nu au putut demonstra ca au fost rezidenti timp de trei ani, insa, pe de alta parte, universitatile din Marea Britanie au crescut fondurile proprii de sustinere a studentilor din Uniunea Europeana”, a precizat reprezentantul IntegralEdu.

Alte tari pe harta de interes pentru studii in strainatate

Dupa Marea Britanie, in topul tarilor care atrag studenti romani se numara Olanda si Danemarca.

“Numarul de candidati pentru Danemarca a crescut cu 76% si pentru Olanda cu 57% pentru anul universitar 2013-2014, conform cifrelor inregistrate de IntegralEdu. Motivele acestor cresteri constau in programele cu predare in limba engleza si studiile gratuite in Danemarca si oportunitatile de admitere la un portofoliu foarte diversificat de programe in Olanda”, a explicat Svetlan Danev.

Daca perioada de admitere pentru Marea Britanie s-a incheiat la 15 ianuarie, in Danemarca dosarele mai pot fi depuse pana la 15 martie, iar in Olanda admiterea incepe in luna martie.

Totodata, romanii sunt atrasi de universitatile din Germania, Franta si Spania.

Romanii aleg sa studieze in strainantate in special in domeniile business, IT, media si comunicare, stiinte politice, drept si marketing.

Compania de consultanta educationala IntegralEdu organizeaza targul international World Education, care se va desfasura pe 22 si 23 februarie la Hotel Athenee Palace Hilton din Bucuresti, la care vor participa peste 40 de reprezentanti ai universitatilor din Mare Britanie, Olanda, Germania, Elvetia, Franta, Spania si altele.

Toate universitatile participante la eveniment vor prezenta noile programe de studiu si ofertele de burse pentru studenti si masteranzi. Tipul burselor variaza intre sume de 1.000 si 1.500 de lire sterline pe an pentru cei cu venituri mici, pana la acoperirea completa a taxelor de scolarizare pentru cei cu note excelente.

In cadrul targului vor fi organizate si prezentari speciale pentru elevi si parinti, care vor furniza informatii actualizate cu privire la subiecte, precum pregatirea din timp pentru o admitere cu succes, redactarea unei scrisori de motivatie, imprumuturi si preturi in Marea Britanie, conditii de admitere in Danemarca si Olanda.

Compania IntegralEdu are o experienta de 22 de ani in domeniul consultantei pentru studii in strainatate, activand pe pietele din Romania, Bulgaria si Albania.

Sursa foto: Absolventi de universitate, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri