Presedintele Traian Basescu reia apelul la adresa presedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, de a nu folosi Armata impotriva protestelor, si, de asemenea, la liderii opozitiei, sa se delimiteze de elementele radicale violente, solutia fiind satisfacerea revendicarilor opozitiei si anticipatele.

"Romania condamna folosirea disproportionata a fortei impotriva populatiei si respinge utilizarea violentei pentru atingerea obiectivelor politice", se precizeaza in apelul sefului statului, citat intr-un comunicat al Presedintiei, scrie Mediafax.

Traian Basescu reia apelul la adresa presedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, de a nu folosi Armata in reprimarea protestelor din strada, iar fortele de politie sa nu recurga la utilizarea disproportionata a fortei impotriva manifestantilor si face apel, de asemenea, la liderii opozitiei democratice, Vitali Klitschko, Arseniy Yatsenyuk si Oleg Tyahnybok, sa se delimiteze de elementele radicale violente si sa nu se asocieze unor acte provocatoare la adresa fortelor de ordine.

"Presedintele Traian Basescu isi reafirma profunda ingrijorare fata de degradarea continua a situatiei din Ucraina, care a dus la pierderi de vieti omenesti, sute de raniti si la destabilizarea majora a statului ucrainean", se arata in comunicatul de presa al Administratiei Prezidentiale.

Presedintele Traian Basescu arata ca "situatia actuala poate degenera intr-un conflict de proportii, cu consecinte greu de anticipat pentru poporul ucrainean si pentru securitatea regionala la granita Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) si a Uniunii Europene".

Citeste si:
Protestatari cer daune morale de 200.000 de lei de la Jandarmerie
Protestatari cer daune morale...

Basescu face apel la incetarea violentei din strada si la angajarea dialogului dintre putere si opozitie pentru solutionarea situatiei din Ucraina in interesul poporului ucrainean, pentru mentinerea statalitatii, a suveranitatii nationale, independentei si integritatii teritoriale a tarii.

Seful statului nu considera oportuna aplicarea de sanctiuni cu efecte economice asupra Ucrainei, dar apreciaza necesare sanctiuni severe la adresa persoanelor responsabile de utilizarea excesiva a fortei.

"Analizand evolutiile din ultimele 48 de ore, presedintele Traian Basescu considera ca singura solutie de revenire la un parcurs democratic al Ucrainei este satisfacerea integrala a revendicarilor Opozitiei si organizarea de alegeri anticipate la toate nivelurile", se mai arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Ministerul ucrainean al Sanatatii a confirmat ca 35 de persoane au fost ucise in violentele de la Kiev, adaugand ca alte 505 persoane au fost ranite, dintre care 292 au fost spitalizate, relateaza Russia Today, in pagina electronica.

Citeste si:
Belarus isi securizeaza granita din cauza turismului la Cernobil
Belarus isi securizeaza...

Anterior, un jurnalist al postului de televiziune Russia Today, prezent la fata locului, cita informatii neconfirmate despre moartea a cel putin 35 de persoane in cursul diminetii de joi la Kiev.

Televiziunea sustine ca lunetisti ai opozitiei au ocupat cateva acoperisuri din centrul Kievului si trag in fortele de securitate. Potrivit primelor informatii, 12 politisti ar fi fost capturati de manifestanti.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si