Primaria Capitalei vrea sa ia patru milioane de euro, prin proiecte cu finantare nerambursabila - Granturi ale Guvernului Norvegian, pentru restaurarea parcurilor Carol si Cismigiu, participarea municipalitatii in aceste proiecte urmand sa fie discutata joi de CGMB, transmite Mediafax.

Pe lista proiectelor care vor fi discutate in sedinta de joi a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) se afla si doua care au in vedere participarea municipalitatii in proiecte cu granturi norvegiene.
Primul dintre proiecte, "Conservarea si revitalizarea patrimoniului cultural si natural - Parcul Carol", are ca scop conservarea patrimoniului natural si cultural detinut de acest parc, prin "reactivarea acestui spatiu public de recreere si dezvoltarea comunitatii locale prin cresterea atractivitatii turistice, punerea in valoare a elementelor peisagistice, de arhitectura si a monumentelor istorice din perimetrul acestuia".
Parcul Carol, amenajat din anul 1906, cu o suprafata actuala de aproximativ 45 de hectare, cuprinde specii diferite de arbori foiosi, rasinosi, arbusti decorativi, trandafiri si aliniamente de tei ce includ importante puncte de atractie, intre care Arenele Romane, cu o capacitate de 5.500 de locuri in aer liber, Muzeul Tehnic "Dimitrie Leonida", Turnul lui Vlad Tepes, care adaposteste un rezervor de apa, Monumentul Soldatului Necunoscut, adus in 1991 de la Marasesti, statuile "Gigantii", realizate de sculptorul Dumitru Paciurea, si Fantana Cantacuzino - monument de arta in stil neoclasic construit in 1870.
Un alt proiect de hotarare are in vedere participarea Municipiului Bucuresti in cadrul proiectului "Conservarea si revitalizarea patrimoniului cultural si natural - Parcul Cismigiu", prin care ar putea fi accesate fonduri in valoare de doua milioane de euro.
Gradina Cismigiu, monument istoric de categoria A, a fost mentionata documentar din timpul lui Matei Basarab, realizata treptat si finalizata peisagistic in 1847 de Wilhelm Mayer, directorul Gradinilor Imperiale din Viena.
In Gradina Cismigiu s-au plantat sute de copaci si flori din diferite zone ale tarii, dar si din Viena. Aici au fost sadite si s-au aclimatizat, pentru prima data in Romania, plante precum platanul, pinul rosu japonez, molidul rosu si magnolia roz.
Arhitectura parcului include numeroase elemente, precum lacul, amenajat in 1848, Gradina de trandafiri, plantata in 1910 si rotonda unde au fost expuse busturile marilor scriitori romani. Pe aleile gradinii sunt monumete de marmura dedicate soldatilor francezi din Primul Razboi Mondial, izvorul Sissi Stefanidi si Izvorul Eminescu. In gradina Cismigiu exista si un loc "La Cetate", unde se afla ruinele unei manastiri construite de logofatul Vacarescu, in 1756.
Valoarea totala a celor doua proiecte este de patru milioane de euro, studiile de fezabilitate pentru aceste documente urmand sa fie platite din bugetul local.
Termenul limita de depunere a propunerilor de proiecte este 7 aprilie, in rapoartele de specialitate ale celor doua documente fiind specificat ca se urmareste valorificarea oportunitatii oferite de Guvernul Norvegiei, prin accesarea de granturi prin programul PA16/RO12 - Mecanismul Financiar SEE 2009-2014.
Daca proiectele vor fi aprobate si municipalitatea va obtine fondurile nerambursabile, in cele doua parcuri vor fi restaurate aleile pietonale si vor fi refacute instalatiile de canalizare, irigare si iluminare. De asemenea, in parcul Carol ar urma sa fie refacuta Gradina Franceza Cantacuzino si sa fi amenajat un ansamblu "Gigantii". In Cismigiu ar urma sa fie restaurate podul mare si podul cu nuci, izvoarele Sissi si Eminescu, dar si grota, si sa fie curatate de graffiti ruinele manastirii "La Cetate".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri