Directorul Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara (IFIN), Nicolae Zamfir (61 de ani), este cel mai increzator in succesul investitiei de sute de milioane de euro de la Magurele: proiectul ELI-NP ar putea pune tara pe harta cercetarii mondiale.

„Sunt foarte mari sanse ca un cercetator de la ELI-NP sa castige Nobelul in Fizica“, o spune Nicolae Zamfir, director al Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara (IFIN), pentru „Weekend Adevarul“, povestind istoria proiectului. Totul a pornit la sfarsitul anului 2004, cand laseristii europeni (fizicienii care se ocupa de domeniul laserelor) au propus un megaproiect – construirea celui mai puternic laser din lume, de sute de ori mai puternic decat orice laser existent. Ideea a fost pusa pe lista marilor proiecte europene, care cuprinde cam 40-45 de megaproiecte in toate domeniile stiintei, nu numai in fizica.

Comunitatea stiintifica a analizat ideea si a ajuns la concluzia ca, pentru a fi un succes, atunci trebuie sa o ia treptat: mai intai sa construiasca un laser de 10 de ori mai puternic decat cel mai puternic laser din lume, care are 1 petawat (un milion de miliarde de wati). Acest laser de 10 de ori mai puternic este laserul de la Magurele, de 10 petawati, finantat in proportie de 80% de Comisia Europeana, prin programul Preparatory Phase (Faza pregatitoare). Investitia totala depaseste 350 de milioane de euro cu TVA.

Citeste articolul integral pe Adevarul.

Sursa foto: www.eli-np.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri