4 Martie 2014

Directorul proiectului ELI-NP: Laserul de la Magurele va aduce Premiul Nobel in Romania



Directorul Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara (IFIN), Nicolae Zamfir (61 de ani), este cel mai increzator in succesul investitiei de sute de milioane de euro de la Magurele: proiectul ELI-NP ar putea pune tara pe harta cercetarii mondiale.

„Sunt foarte mari sanse ca un cercetator de la ELI-NP sa castige Nobelul in Fizica“, o spune Nicolae Zamfir, director al Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara (IFIN), pentru „Weekend Adevarul“, povestind istoria proiectului. Totul a pornit la sfarsitul anului 2004, cand laseristii europeni (fizicienii care se ocupa de domeniul laserelor) au propus un megaproiect – construirea celui mai puternic laser din lume, de sute de ori mai puternic decat orice laser existent. Ideea a fost pusa pe lista marilor proiecte europene, care cuprinde cam 40-45 de megaproiecte in toate domeniile stiintei, nu numai in fizica.

Comunitatea stiintifica a analizat ideea si a ajuns la concluzia ca, pentru a fi un succes, atunci trebuie sa o ia treptat: mai intai sa construiasca un laser de 10 de ori mai puternic decat cel mai puternic laser din lume, care are 1 petawat (un milion de miliarde de wati). Acest laser de 10 de ori mai puternic este laserul de la Magurele, de 10 petawati, finantat in proportie de 80% de Comisia Europeana, prin programul Preparatory Phase (Faza pregatitoare). Investitia totala depaseste 350 de milioane de euro cu TVA.

Citeste articolul integral pe Adevarul.



Citeste si