Peste 100 de membri ai Asociatiei "Noua Dreapta" participa, sambata, la Cluj-Napoca, la "Marsul Memorial "Avram Iancu", deplasandu-se din Piata Mihai Viteazul spre Piata Avram Iancu, ei scandand "Noi suntem romani" si "Unitate nationala", in timp ce la Arad protesteaza 30 de membri ai Noii Drepte.

La Cluj-Napoca, participantii la marsul "Noua Dreapta" s-au adunat, la ora 12.00, in Piata Mihai Viteazul, avand bannere cu mesaje precum "Noua Dreapta impotriva separatismului maghiar", "Unitate nationala", "Romania noastra", "Vreti autonomie, va dam autonomie", "Nu vindeti pamantul romanesc cetatenilor straini”.

Participantii au steaguri tricolore, steaguri ale asociatiei "Noua Dreapta, dar si portrete cu Avram Iancu, scrie Mediafax.

Pe traseul de la Piata Mihai Viteazul spre Piata Avram Iancu, reprezentantii Asociatiei "Noua Dreapta" scandeaza "Noi suntem romani, aici pe vecini stapani", "Unitate nationala", "Romania romanilor", "Harghita, Covasna, pamant romanesc".

Liderul Noii Drepte Cluj, Codrin Goia, a declarat ca marsul este organizat pentru a cinsti memoria lui Avram Iancu.

La manifestare este prezent si liderul Noii Drepte, Tudor Ionescu. El a declarat ca manifestatia este cu atat mai importanta in contextul cooptarii UDMR la guvernare si a "provocarilor ordinare" care au avut loc in 10 martie la Targu Mures.

"E nevoie de promovarea cultului lui Avram Iancu pentru ca ne dorim un Ardeal romanesc si liber, liber de separatismul maghiar, de revizionismul maghiar, de provocarile antistatale si anticonstitutionale", a spus liderul Noua Dreapta.

Marsul Noua Dreapta are loc in paralel cu manifestarile organizate de Ziua Maghiarilor de Pretudindeni, care la Cluj-Napoca au inceput la ora 11.00, cand peste 300 de persoane s-a adunat in fata Institutului Teologic Reformat din Piata Avram Iancu, cu steaguri ale Romaniei, Ungariei si Tinutului Secuiesc, si au mers in mars pe bulevardul 21 Decembrie 1989, insotiti de o fanfara, pana la Biserica Romano-Catolica "Sfantul Mihail" din Piata Unirii, unde are loc o slujba religioasa.

In timpul marsului, participantii au intonat cantece patriotice, dar si imnul Ungariei si imnul secuiesc.

Printre participanti s-au numarat reprezentanti ai UDMR, PPMT, dar si consulul Ungariei la Cluj-Napoca, Magdo Janos. La finalul marsului, in fata Bisericii "Sfantul Mihail" a aparut si un grup de cativa membri ai Miscarii de Tineret din cele 64 de Comitate, care au intrat si ei la slujba.

Si la Arad, aproximativ 30 de membri ai Noii Drepte participa, sambata la pranz, la un mars de protest prin centrul orasului, scandand impotriva UDMR, dar si lozinci nationaliste.

Participantii au bannere si pancarte cu mesaje impotriva UDMR si nationaliste, dar si steagul Romaniei, al Noii Drepte si fotografii cu Avram Iancu.

Grupul de manifestanti, care marsaluieste pe partea carosabila din centrul municipiului Arad, blocand traficul, este flancat de masini de Politie, iar fortele de ordine care supravegheaza actiunea sunt mai numeroase decat participantii.

Manifestantii Noua Dreapta scandeaza diverse mesaje, precum "Afara, afara cu javrele din tara", "Limba romana, unica stapana", "Harghita, Covasna, pamant romanesc", "Nu exista Tinutul Secuiesc", "Romania Mare in vechile hotare" si "Criminalii de razboi nu-i comemorati la noi".

Ei au intonat cantece patriotice, iar la un moment dat s-au oprit, pentru cateva minute, in fata sediului PSD Arad, scandand "Demisia, demisia", "Nu am votat UDMR" si "USD, PDL, aceeasi mizerie".

Manifestantii au pornit mai departe spre Piata Avram Iancu, iar in maini au si pancarte cu mesaje precum "Nu admitem nimanui sa ridice pe pamant romanesc alt steag", "Sustinem autonomia HUNgariei in Mongolia" si un banner urias pe care scrie "Romania este stat national suveran si independent, unitar si indivizibil".

Organizatorii actiunii spun ca vor marsalui in centrul Aradului, intre Piata Podgoria si Piata Avram Iancu, pana in jurul orei 16.00, urmand sa se opreasca in mai multe locuri, precum Monumentul Eroilor din Piata Avram Iancu, unde liderii vor tine discursuri.

Pe de alta parte, comunitatea maghiara din Arad va participa la actiunile dedicate zilei de 15 Martie incepand cu ora 13.00, cand in Parcul Reconcilierii Romano-Ungare vor avea loc momente artistice si comemorative, iar de la ora 16.00 va incepe manifestarea principala, cand oficialitatile vor depune coroane de flori la baza Statuii Libertatii, monumentul maghiar din parc, si la Arcul de Triumf, monumentul romanesc.

Liderii Noua Dreapta din Arad declarau anterior ca vor fi prezenti si ei in Parcul Reconcilierii, "ca simpli cetateni".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri