Sorin Oprescu, primarul Capitalei, a declarat miercuri, ca lucrarile de consolidare ale vechiului sediu al municipalitatii sunt facute dupa o metoda de pionierat in Romania, iar cladirea va rezista si unui cutremur de 9,2 grade Richter, transmite agentia Mediafax.

"Este o metoda noua, pionierat in Romania, n-avem noi niciun merit, il au proiectantii si, de ce nu, executantii, insa, dupa stiinta mea, este a doua cladire din Romania care este astfel consolidata, prima fiind un corp al ASE-ului", a declarat, miercuri, Sorin Oprescu dupa vizita efectuata la santierul sediului municipalitatii din Bulevardul Elisabeta.

Potrivit primarului Capitalei, lucrarile la sediu se fac in doua etape, prima avand in vedere consolidarea infrastructurii si punerea cladirii in siguranta, iar cea de-a doua, modernizarea si reabilitarea imobilului, precum si mansardarea acestuia. In urma mansardarii, va fi obtinuta o suprafata suplimentara de aproximativ 2.000 de metri patrati.

Oprescu a precizat ca prima etapa este finalizata in proportie de 90 la suta, termenul de finalizare fiind 30 aprilie 2014. Costul lucrarilor din aceasta etapa se ridica la 57.372.033 de lei.

Potrivit primarului general, consolidarea infrastructurii s-a facut prin metoda izolarii antiseismice a bazei cladirii care are in vedere separarea intregii cladiri de fundatie pentru introducerea unui numar de 36 de amortizori antiseismici si a unui numar de 262 izolatori seismici, care vor izola baza de restul cladirii, astfel incat, in momentul unui cutremur, cladirea se va misca diferit fata de vibratiile pamantului.

Citeste si:
Cutremur in Albania: peste 20 de raniti si cladiri avariate
Cutremur in Albania de 5,6...

Edilul Capitalei a spus ca imobilul este astfel proiectat sa reziste unui cutremur de 9,2 grade Richter.
In ceea ce priveste finalizarea intregii lucrari, Oprescu a precizat ca, pentru cea de-a doua etapa, de modernizare si reabilitare efectiva a imobilului, sunt necesare aproximativ 81 de milioane de lei si o durata de executie de peste un an.

In cea de-a doua faza intra si constructia unei parcari subterane in curtea interioara a imobilului care va avea trei niveluri subterane si aproximativ 100 de locuri de parcare, dar si amenajarea peisagistica a intregului ansamblu.

"Deschidem si gardul din curtea interioara care in prezent face legatura cu unitatea de pompieri a ISU, astfel incat sa apara o piateta, insa, fiind vorba de un monument istoric arhitectural clasa A, este vorba de mai multe aprobari de la Ministerul Culturii", a mai spus Oprescu.

In ceea ce priveste intarzierile inregistrate in desfasurarea lucrarilor, edilul sef al Capitalei a precizat ca este vorba de aproximativ noua luni, care, in principal, au fost necesare pentru ca Prefectura Bucuresti sa elibereze cladirea.

Citeste si:
ISU verifica cladirile din Centrul Vechi, dupa cutremurul de marti
ISU anunta ca verifica...

In martie 2010, Primaria Capitalei s-a mutat in calitate de chirias intr-o cladire de pe Splaiul Independentei, pentru a permite consolidarea si reabilitarea sediului sau din Bulevardul Regina Elisabeta.

Imobilul situat pe Bulevardul Regina Elisabeta este construit in 1906 de arhitectul Petre Antonescu, care a proiectat si Arcul de Triumf, fiind clasat pe lista monumentelor istorice ca monument de arhitectura clasa A.
In anul 1995 imobilul a fost incadrat la clasa I de risc seismic.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Firea "trage" de statuia de la Universitate: PNL n-a contribuit!