Presedintele ANRE, Nicolae Havrilet, a declarat, joi, ca de la 1 aprilie va fi o crestere de 2% a pretului la gazele naturale la consumatorii casnici, si cu 5% la consumatorii industriali din piata reglementata. El a adaugat ca nu se are in vedere o crestere a pretului la energie electrica.

El a participat la o dezbatere organizata de Comisia pentru Industrii a Camerei Deputatilor, unde a prezentat raportul ANRE pe 2013, raport care va fi discutat, luni, de Comisiile de specialitate. Intrebat ce scumpiri la gaze si energie electrica vor fi de la 1 aprilie, Havrilet a precizat: "La energia electrica nu avem in vedere o crestere a pretului, la gazele naturale este o crestere prevazuta in calendarul convenit cu forurile internationale si este vorba de 2% la consumatorii casnici".

Havrilet a adaugat ca pentru consumatorii industriali din piata reglementata, care reprezinta 15%, preturile la gazele naturale vor creste cu 5%. "Pentru consumatorii industriali din piata reglementata, fac aceasta subliniere pentru ca noi avem consumatori si in piata libera si in piata reglementata, in piata reglementata, care este constituita dintr-un raport de 15%, preturile vor creste cu aproximativ 5%", a aratat presedintele ANRE, informeaza Mediafax.

Intrebat daca vor mai fi scumpiri dupa 1 aprilie pana la sfarsitul anului, Havrilet a spus ca "pentru consumatorii din piata libera exista piata libera, iar in piata reglementata, conform calendarului, exista trepte de crestere a pretului". "Dar consideram ca de la 1 iulie evolutia pietei va fi una de o asa maniera incat sa putem controla preturile", a adaugat el.

In legatura cu criticile ca acest calendar de liberalizare a preturilor este prea accelerat si faptul ca marile industrii nu suporta o crestere a preturilor la gaze atat de mare, Havrilet a explicat ca utilizatorii din industrii pot sa opteze fie pentru piata reglementata, fie pentru piata libera, unde preturile sunt date de cerere si oferta.

"In piata libera preturile se formeaza conform cererii si ofertei si aceste preturi nu sunt egale cu cele din piata reglementata. Piata reglementata constituie un nucleu de 15%, in general consumatori mai mici, nu e vorba de marile industrii, care pot sa aleaga: pot sa ramana in cadrul pietei reglementate platind tarifele care sunt in calendar sau pot sa aleaga sa mearga in piata libera si sa negocieze direct un alt pret", a mai spus Havrilet.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri