Primaria Capitalei (PMB) vrea sa obtina, prin proiecte cu finantare nerambursabila - Granturi ale Guvernului Norvegian suma de 170.000 de euro, pentru punerea in valoare a arborilor ocrotiti din parcurile Carol si Cismigiu.

Valoarea totala a celor doua proiecte este de 170.000 de euro, studiile de fezabilitate urmand sa fie platite din bugetul local, relateaza Mediafax.

Termenul limita pentru accesarea de granturi prin programul PA16/RO12 - Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 este 24 aprilie.

Daca proiectele vor fi aprobate si municipalitatea va obtine fondurile nerambursabile, in cele doua parcuri vor fi efectuate lucrari de intretinere a materialului dendrologic, dar si de amplasare a elementelor pentru informarea populatiei.

In parcul Cismigiu exista arbori ocrotiti din speciile Platanus, Torreya nucifersa, Torreya californica, Cedrus atlantica.
Proiectul pentru conservarea si punerea in valoare a patrimoniului natural reprezentat de arborii ocrotiti din Parcul Carol are in vedere atat efectuarea lucrarilor de intretinere si protejare a arborilor aflati in lista arborilor ocrotiti din Municipiul Bucuresti, cat si identificarea si marcarea altor exemplare de arbori ce pot fi declarate monumente ale naturii si introduse in aceasta lista.

In urma cu o luna, Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat alte doua proiecte pentru participarea municipalitatii la obtinerea unor fonduri nerambursabile de patru milioane de euro, pentru restaurarea parcurilor Carol si Cismigiu.

Astfel, daca aceste proiecte vor obtine fonduri nerambursabile, vor fi restaurate aleile pietonale si vor fi refacute instalatiile de canalizare, irigare si iluminare. De asemenea, in parcul Carol ar urma sa fie refacuta Gradina Franceza Cantacuzino si sa fi amenajat un ansamblu "Gigantii". In Cismigiu ar urma sa fie restaurate podul mare si podul cu nuci, izvoarele Sissi si Eminescu, dar si grota, si sa fie curatate de graffiti ruinele manastirii "La Cetate".

Parcul Carol, amenajat din anul 1906, cu o suprafata actuala de aproximativ 45 de hectare, cuprinde specii diferite de arbori foiosi, rasinosi, arbusti decorativi, trandafiri si aliniamente de tei ce includ importante puncte de atractie, intre care Arenele Romane, cu o capacitate de 5.500 de locuri in aer liber, Muzeul Tehnic "Dimitrie Leonida", Turnul lui Vlad Tepes, care adaposteste un rezervor de apa, Monumentul Soldatului Necunoscut, adus in 1991 de la Marasesti, statuile "Gigantii", realizate de sculptorul Dumitru Paciurea, si Fantana Cantacuzino - monument de arta in stil neoclasic construit in 1870.

Gradina Cismigiu, monument istoric de categoria A, a fost mentionata documentar din timpul lui Matei Basarab, realizata treptat si finalizata peisagistic in 1847 de Wilhelm Mayer, directorul Gradinilor Imperiale din Viena. In Gradina Cismigiu s-au plantat sute de copaci si flori din diferite zone ale tarii, dar si din Viena. Aici au fost sadite si s-au aclimatizat, pentru prima data in Romania, plante precum platanul, pinul rosu japonez, molidul rosu si magnolia roz.

Arhitectura parcului include numeroase elemente, precum lacul, amenajat in 1848, Gradina de trandafiri, plantata in 1910 si rotonda unde au fost expuse busturile marilor scriitori romani. Pe aleile gradinii sunt monumete de marmura dedicate soldatilor francezi din Primul Razboi Mondial, izvorul Sissi Stefanidi si Izvorul Eminescu. In gradina Cismigiu exista si un loc "La Cetate", unde se afla ruinele unei manastiri construite de logofatul Vacarescu, in 1756.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri