SUA si UE reafirma angajamentul de a incheia acordurile privind regimul de calatorii fara vize intre Statele Unite si toate statele membre ale Uniunii Europene cat de curand posibil. Romanii sunt printre europenii care au inca nevoie de vize pentru a calatori pe teritoriul american.

"Reafirmam angajamentul nostru de a incheia acordurile privind regimul de calatorii fara vize intre Statele Unite si toate statele membre ale Uniunii Europene cat de curand posibil si in conformitate cu legislatia interna", se arata in declaratia comuna, dupa summitul SUA-UE, care a avut loc, miercuri, la Bruxelles. Bulgaria, Cipru, Croatia, Romania si Polonia sunt singurele tari UE ai caror cetateni au nevoie de vize pentru a calatori in SUA.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, in emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de PRO TV, ca s-a avansat in chestiunea ridicarii vizelor SUA pentru romani si "s-ar putea sa nu mai ia atat de mult". "Ne apropiem efectiv anul acesta, cred ca vom intra in criteriile care sunt prevazute de proiectul legislativ care asteapta aprobarea celei de-a doua camere a Congresului. Odata ce legislatia asta va trece, noi vom fi in aceste criterii, pentru ca inclusiv pe rata de respingere a cererilor vom fi sub 10%", a declarat seful diplomatiei, potrivit Mediafax.

El a mai precizat ca decizia la nivelul UE privind mecanismul de reciprocitate a vizelor este "un element suplimentar care a aparut si care ajuta, va asigur". La 20 decembrie 2013 au intrat in vigoare modificarile la Regulamentul 539/2001, care permit Uniunii Europene sa reintroduca vizele pentru cetatenii americani si canadieni, in cazul in care Washington si Ottawa nu ridica obligativitatea vizelor pentru un stat membru al UE.

Noul Regulament include un "mecanism de reciprocitate", care poate fi activat atunci cand o tara terta ai carei cetateni nu au nevoie de viza pentru a calatori in UE aplica sau mentine obligativitatea vizelor pentru cetatenii uneia sau mai multor state membre.

Aplicarea "mecanismului de reciprocitate" implica o procedura indelungata, care poate fi declansata doar la solicitarea unui stat membru ai carui cetateni au nevoie de vize pentru a calatori in state precum SUA si Canada. Daca nu se intampla acest lucru, Comisia Europeana are la dispozitie doua solutii: poate adopta impunerea, pe o perioada de 12 luni, a vizelor pentru cetatenii statului tert sau poate inainta Parlamentului European si Consiliului un raport de evaluare a situatiei, in care explica de ce nu propune impunerea temporara a vizelor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri