31 Martie 2014

Teroarea Rosie: Posibilitatea unui conflict militar cu Rusia da fiori romanilor



Desi majoritatea romanilor considera ca riscul declansarii unui conflict al Romaniei cu Rusia in urmatoarele 6 luni este "mic" (31%) si "foarte mic" (28%), un astfel de scenariu, in care tara noastra ar deveni teatru de razboi, genereaza pentru un sfert din populatie "foarte mare frica", releva un sondaj al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).

Unul din cele mai importante subiecte aflate in ultimele saptamani pe agenda publica din lume, dar si din Romania, este situatia din Ucraina. In acest context, Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES a evaluat modul in care romanii percep conflictul dintre Rusia si Ucraina, dar si temerile acestora cu privire la un posibil conflict cu Rusia.

Studiul realizat de IRES, in 26 martie 2014, arata ca un sfert dintre romani declara ca simt o foarte mare frica in legatura cu un posibil conflict al Romaniei cu Rusia in timp ce pentru un alt sfert, cel putin la modul declarativ, sentimentul de frica nu este deloc prezent. Scala folosita pentru aceasta intrebare a fost o scala de la 1 la 10, unde 1 reprezinta „deloc frica”, iar 10 "foarte mare frica".

Pe aceasta scala, 47% dintre respondenti s-au pozitionat in zona de la 6 la 10, corespunzatoare celei mai mari intensitati a sentimentului fricii. Doar 35% dintre respondenti s-au pozitionat in zona de la 1 la 4, zona care indica un sentiment scazut al fricii.

Totusi, majoritatea participantilor la studiu (59%) estimeaza ca riscul declansarii unui conflict al Romaniei cu Rusia, in urmatoarele sase luni, este mic si foarte mic. Putin peste un sfert dintre respondenti (27%) considera acest risc drept mare si foarte mare.

Mai mult de 4 din 10 romani cred insa ca Romania nu procedeaza bine atunci cand critica Rusia pentru invazia din Crimeea. Insa, potrivit aceluiasi studiu, mai mult de doua treimi dintre respondenti cred ca NATO ar apara Romania intr-un posibil conflict cu Rusia.

Sondajul a fost realizat pe 26 martie 2014 pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.446 indivizi cu varsta de 18 ani si peste, cu o eroare maxima tolerata de 2,7%.



Citeste si