Un proiect ce urmareste sa ajute copiii si adolescentii din gradinite, scoli si licee sa faca alegeri sanatoase a fost lansat sambata de organizatia Salvati Copiii, care a prezentat si un studiu potrivit caruia 53% din copiii romani nu iau micul dejun, iar 12% dintre adolescenti fumeaza canabis.

Proiectul "Alegeri sanatoase", ce va fi derulat pe parcursul unui an de Salvati Copii in colaborare cu Agentia Nationala Antidrog (ANA) si Asociatia Scoala pentru Sanatate, urmareste sa ajute cel putin 8.000 de copii si adolescenti din gradinite, scoli generale si licee din Bucuresti si 10 judete din Romania, potrivit Mediafax. La conferinta de presa de lansare a programului au participat ministrul Educatiei Remus Pricopie si europarlamentarul Daciana Sarbu.

Aceasta din urma a spus ca vrea sa schimbe legislatia privind hrana copiilor in gradinite, unde meniurile ar trebui sa fie elaborate cu ajutorul unor nutritionisti. Daciana Sarbu a dat ca exemplu cerealele pe care le consuma copiii la gradinita si a explicat ca, in multe cazuri, acestea au un continut ridicat de zahar pentru ca astfel este mult mai usor sa-i convingi pe copii sa le manance. La randul sau, Remus Pricopie, a subliniat ca este foarte important ca numarul orelor de sport sa fie suplimentat in scoli, precizand ca in prezent lucreaza 11.000 de profesori de sport si ca ar fi nevoie de 16.000, numar la care s-ar putea ajunge in trei - patru ani.

Prin programul "Alegeri sanatoase", copiii si adolescentii ar urma sa fie ajutati de profesori si de voluntari, din randul elevilor mai mari, sa ia decizii bune cu privire la alimentatie si stil de viata, precum si de psihologi, sa-si regaseasca echilibrul emotional. In cadrul programului, copiii vor parcurge diferite module, in functie de grupa de varsta, in care vor fi abordate aspecte precum alimentatia, activitatea sportiva, viata sexuala, fumatul, consumul de alcool si droguri.

Potrivit unui studiu, prezentat de Salvati Copiii, 53 la suta dintre copiii romani nu mananca micul dejun, situatia fiind mai alarmanta in cazul fetelor si in mediul rural. Totodata, consumul de fructe scade dupa ce copiii implinesc 11 ani, atat la baieti, cat si la fete, iar activitatile fizice in randul copiilor sunt sub media internationala.

Peste un sfert - 26 la suta - din baieti si 11 la suta din fete au fumat prima tigara inainte de 13 ani, iar 6 la suta dintre baietii cu varste intre 11 si 15 ani fumeaza saptamanal. Totodata, 19 la suta dintre baieti si 11 la suta dintre fete au consumat pentru prima data alcool inainte de 11 ani. Dupa varsta de 15 ani, 36 la suta dintre baieti consuma alcool saptamanal.

Studiul a mai relevat ca 12 la suta dintre adolescenti fumeaza canabis si ca 17 la suta din fete si 48 la suta din baieti au avut primul contact sexual inainte de 15 ani, iar din acestia doar 9 la suta au folosit mijloace de protectie. Cercetarea a fost realizata in perioada 2010 - 2012, pe un esantion de 5.504 elevi, dintre care 1.681 de 11 ani, 1.763 de 13 ani si 2.060 de 15 ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri