Condamnati si incarcerati pentru luni sau ani intregi, o parte dintre detinutii din penitenciarele Romaniei au inteles beneficiile pe care le aduce munca din inchisoare. Doar in 2013, mii de persoane lipsite de libertate au muncit in fiecare zi din inchisori si au obtinut produse care au fost vandute mai departe, au fost remunerati cu mai mult de 30 milioane de lei si au primit zile libere.

In conformitate cu legea in vigoare, selectionarea si repartizarea la munca a detinutilor se efectueaza in raport de regimul de executare, tinandu-se seama de calificarea, deprinderile si aptitudinile acestora, varsta, starea de sanatate, masurile de siguranta si capacitatea de munca.

La randul sau, administratia fiecarui penitenciar poate incheia contracte de prestari de servicii cu persoane fizice sau persoane juridice, inclusiv penitenciare, interesate in folosirea la munca a persoanelor condamnate.

Cateva mii de detinuti muncesc in fiecare zi

Anual, mii de detinuti aleg sa efectueaze servicii pentru angajatori externi, iar peste 400 au prestat munca din care au rezultat produse vandabile.

"Produsele vandabile obtinute prin munca detinutilor au fost in principal produse agricole obtinute in gospodariile agrozootehnice (legume, cereale) si produse realizate, pe baza de comanda, in atelierele proprii de productie (tamplarie, confectionat mobilier, confectii metalice, croitorie, brutarie). Nu toate produsele vandabile realizate se comercializeaza. De exemplu, produsele agricole obtinute in gospodariile agrozootehnice sunt folosite la prepararea hranei persoanelor private de libertate", se arata intr-un raspuns furnizat wall-street.ro de Administratia Nationala a Penitenciarelor.

In interiorul Penitenciarului Iasi, de exemplu, exista un atelier de tamplarie, modern, dotat cu utilaje performante de ultima generatie, in cadrul caruia, echipele de lucru, sub supraveghere specializata, pot executa produse vandabile, sub forma de lucrari de fabricatie si reparatii mobilier, mobilier (de gradina, birouri, magazine, inclusiv mobilier scolar), usi si ferestre din lemn, la preturi competitive pe piata, sau se pot executa alte comenzi de prelucrare a lemnului (uscat cherestea, debitat material lemnos, randeluit, frezat etc.).

Munca in inchisori

Astfel, cei cinci detinuti care si-au desfasurat activitatile in cadrul atelierului de tamplarie in cursul anului trecut, au efectuat stupi, rame pentru stupi, o cabana apicola, mobilier din pal - de bucatarie, mobilier gradina, o cusca de caine, au randeluit cherestea, profilat sipca, rame tablouri, inramat tablouri etc., toate acestea fiind efectuate pe baza de comenzi ferme, cu materialele beneficiarilor.

Veniturile realizate de acestia in cadrul atelierului de tamplarie in cursul anului 2013 au insumat peste 12.000 de lei.

Totodata, pe langa activitatile lucrative remunerate in baza unui contract de prestari servicii, detinutii pot desfasura activitati artistice de tipul pictura, desen, grafica, olarit, sculptura, tehnico - aplicative, traforaj, artizanat, broderie, goblen, impletituri, tesaturi, confectii in cadrul proiectelor sau programelor educationale, asistenta psihologica si sociala prevazute la nivelul unitatii.

"Prima conditie de participare este semnarea unui acord de vointa (conventie) prin care acestia accepta ca obiectele realizate sa apartina unitatii. Materialele necesare confectionarii obiectelor se asigura prin achizitionarea din fondurile unitatii, donatii si sponsorizari din partea persoanelor fizice si juridice sau achizitionarea, de catre detinuti, de la punctele comerciale ale unitatii sau primirea prin sector Vizite. In urma unei analize a produselor activitatii, detinutilor care desfasoara astfel de activitati, o comisie de evaluare si selectionare a obiectelor confectionate stabileste daca produsele vor intra in patrimoniul institutiei sau vor fi valorificate in cadrul diverselor manifestari. Operatiunile sunt inregistrate in contabilitate, iar sumele provenite din valorificarea obiectelor sunt folosite exclusiv pentru achizitionarea de materiale necesare derularii in continuare a acestor activitati artistice", a explicat comisar sef de penitenciare Marius Vulpe, director Penitenciarul Iasi.

Pe langa acestia, mii de detinuti aleg sa presteze servicii in cadrul unor contracte incheiate intre operatorii economici si penitenciare. De exemplu, in fiecare zi a anului 2012, au lucrat in medie 8.054 de persoane private de libertate in cadrul unor astfel de contracte de prestari de servicii.

Valoarea totala a veniturilor realizate din munca persoanelor private de libertate in cursul anului 2013 a fost de 30,8 milioane lei, fara TVA.

AVANTAJE in bani si reducere a pedepsei pentru cei care muncesc

Persoanele care desfasoara activitati lucrative in penitenciar sunt remunerate pe baza de tarife diferentiate, dar nu mai putin de salariul minim pe economie. Astfel, veniturile realizate de detinuti se incaseaza de catre administratia penitenciarului in care se afla persoana condamnata si se repartizeaza dupa cum urmeaza:

  • 40% din venit revine persoanei condamnate, care poate folosi pe durata executarii pedepsei privative de libertate 90% din acesta, iar 10% se consemneaza pe numele sau, la Trezoreria Statului, urmand sa fie incasat in momentul punerii in libertate;
  • 60% din venit revine administratiei penitenciarului, constituind venituri proprii care se incaseaza, se contabilizeaza si se utilizeaza potrivit dispozitiilor legale privind finantele publice.

Economii detinuti

Astfel, in 2013, detinutii au primit, conform legii, 40% din veniturile de 30,8 milioane lei realizate din munca prestata, respectiv 12,3 milioane lei. Din aceasta suma s-a retinut si virat la bugetul de stat cota de 16% impozit pe venit, astfel ca persoanele condamnate au incasat suma neta de 10,3 milioane lei.

Un alt avantaj al detinutilor care muncesc il reprezinta faptul ca li se reduce din pedeapsa executata ca urmare a muncii prestate, astfel pentru patru zile muncite, beneficiaza de o zi castig.

Totodata, de participarea activa si staruinta in munca se poate tine cont si la schimbarea regimului de executare a pedepselor in regimul imediat inferior sau la acordarea recompenselor.

Cum se pot folosi detinutii de banii primiti in inchisoare

Cotele din sumele de bani cuvenite persoanelor condamnate pentru munca prestata pot fi folosite pentru:

  • exercitarea dreptului de petitionare, a dreptului la corespondenta si a dreptului la convorbiri telefonice;
  • fotocopierea documentelor de interes personal;
  • efectuarea examenului medical;
  • derularea contractului de asigurare;
  • repararea pagubelor cauzate bunurilor puse la dispozitie de administratia penitenciarului;
  • recuperarea cheltuielilor avansate de administratia penitenciarului;
  • cumpararea de bunuri, sprijinirea familiei sau alte asemenea scopuri;
  • plata transportului pana la domiciliu, la punerea in libertate;
  • indeplinirea obligatiilor civile stabilite prin hotararea de condamnare.

Cum pot apela firmele la serviciile detinutilor

Persoanele private de libertate nu pot fi angajate de operatorii economici, iar acestia nu au calitatea de angajatori pentru persoanele private de libertate. Cu toate acestea, operatorii economici pot incheia contracte de prestari servicii cu penitenciarul, care au ca obiect realizarea unor produse sau lucrari prin munca persoanelor private de libertate.

Firmele care incheie astfel de contracte au o serie de avantaje, printre care se numara:

  • asigurarea unui numar constant de persoane private de libertare pe toata perioada derularii contractului, tinand cont de nevoile beneficiarului;
  • continuitatea serviciilor prestate pe intreaga perioada de derulare a lucrarilor;
  • posibilitatea folosirii acestor persoane atat la lucrari necalificate, cat si la activitati calificate, conform aptitudinilor si specializarii acestora;
  • negocierea tarifelor in functie de complexitatea lucrarilor efectuate sau a serviciilor prestate, durata contractului si numarul de persoane private de libertate implicate;
  • cheltuielile totale ale desfasurari activitatii sunt exclusiv cele determinate de remunerarea acestora pentru lucrarile efectuate, conform tarifului stabilit in constact, si nu implica contriburii financiare sau plata unor taxe suplimentare;
  • siguranta asupra materiilor prime, materialelor, uneltelor si utilajelor folosite in perioada derularii lucrarilor;
  • paza si hrana persoanelor private de libertate sunt asigurate de catre administratia locului de detinere, fara a implica alte costuri suplimentare.

Efectivul total de detinuti din penitenciarele din Romania a fost anul trecut de 33.434 de persoane.

Foto 1: Detinut muncind, Shutterstock

Foto 2: Economii in lei, Shutterstock

Sursa foto: Detinut cu bani, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri