Romanii (87%) au o parere proasta despre starea economiei nationale si tind sa nu aiba incredere in Guvern (74%) si Parlament (80%), in schimb sunt optimisti in legatura cu viitorul UE (76%), potrivit unui Eurobarometru publicat luni.

87% dintre romanii chestionati au declarat ca au o parere proasta despre starea economiei nationale (fata de 65% media europeana), iar 12% o parere buna. In ceea ce priveste asteptarile pentru economia nationala pentru urmatoarele 12 luni, 41% considera ca situatia va fi la fel, 31% cred ca va fi mai rau, iar 23% ca va fi mai bine.

Referitor la locurile de munca, 19% dintre repondenti apreciaza ca situatia se va schimba in bine, 35% in mai prost, iar 41% cred ca va ramane la fel. Intrebati de impactul crizei asupra pietei muncii, 47% dintre romani cred ca ce-i mai rau abia urmeaza (la fel ca media europeana), in timp ce 38% considera ca ce-a fost mai rau a trecut.

Rugati sa spuna care sunt cele mai importante chestiuni cu care se confrunta Romania in prezent, romanii au indicat situatia economica (38%), preturile in crestere (38%) si somajul (31%). La nivel personal, principalele preocupari sunt cresterea preturilor (45%), securitatea sociala si sanatatea (26) si situatia financiara a familiei (25%), informeaza Mediafax.

58% dintre romani tind sa aiba incredere in institutiile europene (fata de 32% media europeana), iar 34% tind sa nu aiba incredere. In schimb, 80% dintre ei tind sa nu aiba incredere in Parlamentul de la Bucuresti si doar 16% tind sa aiba incredere.

Situatia este similara in cazul guvernului: 74% tind sa nu aiba incredere in aceasta institutie, iar 23% tind sa aiba. Intrebati daca Romania s-ar descurca mai bine in afara UE, 62% au respins aceasta afirmatie, iar 26% au fost de acord. In proportie de 76% romanii sunt optimisti in legatura cu viitorul UE - fata de 53% media europeana, si 19% pesimisti - fata de 40% media europeana. 57% dintre cei chestionati au declarat ca statul intervine prea mult in viata lor, iar 36% au spus ca nu au aceasta impresie.

La intrebarea daca este prea multa toleranta, iar infractorii ar trebui sa fie pedepsiti mai sever, 88% dintre romani au fost de acord, iar 10% nu. Intrebati care sunt valorile reprezentantive pentru Uniunea Europeana, cei mai multi romani au indicat drepturile omului, democratia si statul de drept. Sondajul a avut loc in perioada 15-23 martie 2014.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri