21 Mai 2014

Bugetul Culturii, majorat cu 3,1 mil. lei pentru a putea sustine TIFF, Astra Film si Festivalul de Teatru Sibiu



Guvernul a suplimentat bugetul la Ministerul Culturii cu 3,1 milioane de lei pentru a putea finanta proiectele culturale din cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu, Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) si Astra Film Festival.

Astfel, Guvernul a decis alocarea sumei de 1 milion de lei pentru finanþarea Festivalului Internaþional de Teatru de la Sibiu, a 2 milioane de lei pentru finanþarea Festivalului Internaþional de Film Transilvania ºi a 100.000 de lei pentru finanþarea Festivalului Astra Film.

Banii vor fi scoºi din Fondul de rezervã bugetarã, cu argumentul cã aceste evenimente au un rol deosebit pentru promovarea teatrului ºi filmului românesc, precum ºi a imaginii României în strãinãtate.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, pe 8 mai, cã va apela la Fondul de rezervã al Guvernului pentru alocarea fondurilor necesare sprijinirii Festivalului Internaþional de Film Transilvania (TIFF) ºi a Festivalului de Teatru de la Sibiu, pentru care ar fi nevoie, în total, de 3 milioane de lei.

"Vom apela la fondul de rezervã al Guvernului pentru a sprijini TIFF-ul ºi sunt convins cã vom putea asigura o finanþare corespunzãtoare pentru TIFF, dar ºi pentru Festivalul de Teatru de la Sibiu. Solicitãrile celor de la TIFF se ridicã la 2 milioane de lei, iar ale celor de la Festivalul de Teatru de la Sibiu la 1 milion de lei. Sunt convins cã vom avea înþelegere, deschidere, din partea colegilor din Cabinet, din partea premierului ºi a celor de la Finanþe, ºi vom putea asigura o finanþare corespunzãtoare. Va depinde ºi de posibilitãþile Fondului de rezervã", a spus Kelemen.

Acesta a adãugat cã Guvernul a alocat, la propunerea Ministerului Culturii, 1 milion de lei, tot din Fondul de rezervã, pentru finanþarea unor reviste culturale propuse de Uniunea Scriitorilor, Uniunea Compozitorilor ºi cea a artiºtilor plastici.

Directorul TIFF, Tudor Giurgiu, a declarat, luni, la Cluj-Napoca, într-o conferinþã de presã, cã festivalul nu a primit deocamdatã finanþare de la Ministerul Culturii, dar a spus cã sperã cã lucrurile se vor rezolva în câteva zile.
Giurgiu a declarat cã a avut o discuþie cu ministrul Culturii, Kelemen Hunor, care i-a spus cã nu a gãsit în buget, la preluarea mandatului, sume prevãzute pentru evenimentele mari ºi nici pentru cele mici care se vor organiza în 2014.

"Am discutat cu ministrul Culturii, Kelemen Hunor, care spunea cã a moºtenit o situaþie unicã, în buget nu a fost prins niciun leu pentru evenimentele mari, nici pentru cele mici. Vom afla curând, ca urmare a consultãrilor cu Guvernul, dacã va fi emisã o hotãrâre prin care atât TIFF, cât ºi Festivalul de Teatru de la Sibiu sã primeascã alocãrile tradiþionale. Ne bazãm pe noroc, pe hazard ºi sper ca situaþia aceasta extrem de ciudatã sã se rezolve", a spus Tudor Giurgiu.

Pe de altã parte, Tudor Giurgiu a menþionat cã bugetul estimat al ediþiei din acest an a TIFF este de aproximativ 1,5 milioane de euro.

"Contribuþia Ministerului Culturii era de aproximativ douã milioane de lei pe ediþie. Ediþia a 13-a sper sã ne poarte noroc. Provocarea cea mai mare a fost sã evoluãm, sã aducem filme ºi invitaþi, sã programãm evenimente fãrã sã ºtim pe ce buget ne bazãm. Noi ne-am fãcut temele, am atras sponsori ºi parteneri noi. Era prea târziu pentru a contramanda invitaþii ºi filmele importante", a adãugat Tudor Giurgiu.

Festivalul Internaþional de Film Transilvania (TIFF) este organizat de Asociaþia pentru Promovarea Filmului Românesc ºi Asociaþia pentru Film ºi Culturã Urbanã. Anul acesta, TIFF Cluj-Napoca va avea loc între 30 mai ºi 8 iunie, TIFF Bucureºti va avea loc între 10 ºi 19 iunie, iar TIFF Sibiu, între 25 ºi 29 iunie.

În ceea ce priveºte ediþia de anul acesta a Festivalului Astra Film, în martie, agenda culturalã a Primãriei Sibiu a fost aprobatã în ºedinþa Consiliului Local Sibiu fãrã ca acest eveniment sã se regãseascã între proiectele selectate.

Ulterior, organizatorii Festivalului Astra Film au lansat o petiþie online în care cereau susþinerea iubitorilor de film documentar ºi în care vorbeau despre "atitudinea sfidãtoare ºi lipsitã de transparenþã a Primãriei Sibiu", care a exclus de la finanþare proiectul ºi nici nu a oferit un rãspuns contestaþiei depuse.

"Este inacceptabilã atitudinea sfidãtoare ºi lipsitã de transparenþã a Primãriei Sibiu, care nu a oferit nicio explicaþie privind neselectarea proiectului Astra Film Festival ºi nu a dat niciun rãspuns contestaþiei depuse de Astra Film. Este revoltãtor ca Primãria Sibiu sã refuze susþinerea acestui festival, un brand 100% sibian, acreditat internaþional, cu o tradiþie de peste 20 de ani", se aratã în textul petiþiei.

În acest context, pe 3 aprilie, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a spus cã Festivalul Astra Film nu a fost inclus pe agenda culturalã pentru a primi finanþare de la primãrie întrucât candidatura depusã "nu a fost bunã", fiind "nedetaliatã, necorelatã, prost întocmitã", el adãugând cã atitudinea organizatorilor este "total aiurea".

"M-am lãmurit în privinþa tuturor evenimentelor care au fost respinse. Toate evenimentele care nu au fost acceptate au avut aplicaþii proaste, este extrem de simplu. Aplicaþii proaste însemnând nedetaliate, necorelate, prost întocmite", a declarat Klaus Iohannis într-o conferinþã de presã.

Întrebat dacã este ºi cazul Festivalului Astra Film, Iohannis a rãspuns: "Aplicaþia nu a fost bunã". În plus, Iohannis a precizat cã nu este cazul sã fie anunþat punctajul obþinut de Festivalul Astra Film la fiecare dintre criteriile de evaluare.

Pe de altã parte, din Fondul de rezervã bugetarã vor fi alocaþi bani ºi pentru Festivalul Internaþional de Teatru de la Sibiu, cel mai important eveniment dedicat artelor spectacolului din România ºi al treilea din Europa, ca amploare ºi dimensiune. Timp de zece zile, peste 2.500 de artiºti ºi producãtori din toate colþurile lumii vor prezenta peste 350 de evenimente, atât în Sibiu, cât ºi în împrejurimile oraºului.

Cea de-a XXI-a ediþie a Festivalului Internaþional de Teatru de la Sibiu va avea loc în perioada 6 - 15 iunie.



Citeste si