Pensionarea obligatorie a asistentelor medicale dupa varsta standard pentru femei, cu doi ani inaintea barbatilor, constituie discriminare si poate fi pedepsita de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) cu amenzi de la 2.000 la 100.000 de lei, potrivit institutiei.

O lege data la inceputul acestui an (Legea 63/2014) elimina prevederea din OUG nr. 144/2008 privind exercitarea profesiilor de asistent medical generalist, asistent medical si moasa potrivit careia aceste categorii se pensioneaza la varsta de 65 de ani, indiferent de sex. Legea stipula ca asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali sa se pensioneaze conform reglementarilor in vigoare, adica femeile cu doi ani inaintea barbatilor, ceea ce, potrivit Ministerului Sanatatii, ar fi dus la pensionarea obligatorie a 4.000 de asistenti si moase in contextul unui deficit major de personal.

Ulterior, Guvernul a adoptat OUG nr 23/2014, care prevede ca "asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali se pensioneaza la varsta de 65 de ani, indiferent de sex". Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii i-au fost insa semnalate mai multe cazuri de concediere a asistentelor medicale care implinisera varsta standard de pensionare, diferita de cea a barbatilor.

Discriminare pe criteriu de sex?

"Solicitam in mod imperativ incetarea acestei practici de discriminare pe criteriu de sex. Concedierea obligatorie a femeilor din simplul motiv ca au atins sau depasit varsta legala de pensionare, atunci cand aceasta este diferita pentru barbati si pentru femei, constituie o discriminare pe criteriu de sex, potrivit jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene", se arata intr-un comunicat al CNCD, potrivit Mediafax.

Consiliul arata ca CJUE, prin hotararea din 26.02.1986 in cazul M.H. Marshall C.T. and T. - E.I. Area I.B. nr. 152/84, a decis ca articolul 5, paragraful 1, din Directiva 76/207 a Consiliului din 1976 (privind egalitatea de tratament intre barbati si femei in ceea ce priveste accesul la incadrarea in munca, la formarea si la promovarea profesionala, precum si conditiile de munca) trebuie interpretat in sensul ca o politica generala de concediere, implicand concedierea unei femei pentru simplul motiv ca ea a atins sau depasit varsta la care are dreptul la o pensie de stat si care este diferita pentru barbati si pentru femei in virtutea legislatiei nationale, constituie o discriminare pe criteriu de sex, interzisa de aceasta directiva.

Hotararea CJUE privind interpretarea actului comunitar este valabila pentru toate instantele nationale in masura in care solutioneaza probleme de drept, potrivit Deciziei din 27.03.1963 Da D. a CJUE. Raportat la Romania, prevederile art. 53 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 stabilesc limita varstei de pensionare la 63 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati, insa aceste limite se ating gradual, in functie de perioada de cotizare. Potrivit art. 56 alin. (1) lit. d) din Codul Muncii, incetarea de drept a contractului individual de munca intervine la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, aminteste CNCD.

Decizia apartine exclusiv angajatului.

"Prevederile legale mai sus citate trebuie interpretate in sensul in care femeile au dreptul sa opteze, fie pentru pensionarea cu doi ani mai devreme decat barbatii, fie pentru a lucra pana la varsta legala de pensionare a barbatilor. Decizia apartine exclusiv angajatului, femeie, in mod individual, iar ea trebuie sa fie respectata de catre angajator", arata CNCD.

Astfel, Consiliul solicita in mod expres tuturor angajatorilor din sistemul public de sanatate sa aiba in vedere aceasta interpretare a legii si, unde este cazul, sa revina asupra deciziilor ilegale si discriminatorii de concediere a femeilor pentru simplul motiv ca au atins limita varstei de pensionare, diferita de cea a barbatilor.

CNCD solicita si Ministerului Sanatatii sa emita o circulara cu privire la aceasta interpetare si sa interprinda masuri pentru eliminarea abuzurilor si prevenirea altor concedieri discriminatorii. Consiliul atrage atentia ca, in cazul in care angajatorii din sistemul public nu se conformeaza jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene, a legislatiei UE si a legislatiei nationale antidiscriminare, va demara proceduri din oficiu pentru sanctionarea concedierii femeilor, pe motiv de savarsire a unor fapte de discriminare directa, caz in care va proceda la aplicarea de amenzi contraventionale intre 2.000 si 100.000 de lei.

Sursa foto: Asistenta medicala/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri