Guvernul l-a numit pe Tudorel Toader, judecator la Curtea Constitutionala si decan al Facultatii de Drept a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", ca reprezentant al Romaniei la Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept, cunoscuta drept Comisia de la Venetia.

Judecatorul constitutional Tudorel Toader a declarat vineri, ca prima reuniune plenara la care va participa va avea loc in perioada 10-12 iunie la Venetia. "Dupa aceasta plenara, voi sti mai multe si voi putea spune mai multe amanunte privind pozitia mea. Oricum, din Comisia Europeana pentru Democratie fac partea, in majoritate, membri sau reprezentanti ai statelor membre UE care sunt judecatori constitutionali, pentru ca specificul activitatii comisiei consta in jurisdictia justitiei constitutionale", a declarat vineri, Tudorel Toader, potrivit Mediafax.

Acesta a precizat ca isi va pastra in continuare functiile de judecator la Curtea Constitutionala si de decan al Facultatii de Drept de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, pentru ca activitatea Comisiei Europene pentru Democratie se desfasoara in sesiuni plenare si nu necesita o prezenta permanenta.

"Nefiind o activitate permanenta, ci una care se desfasoara in sesiuni plenare, care sunt cam patru pe an, imi voi pastra pozitiile din tara. In afara plenarelor, mai exista misiuni in tarile care solicita experiza comisiei, dar in orice caz, activitatile de pana in prezent vor continua in mod firesc", a adaugat Tudorel Toader.

Comisia Europeana pentru Democratie prin Lege este organismul afiliat Consiliului Europei care se ocupa de probleme constitutionale. Rolul Comisiei este de a oferi consiliere statelor membre si de a le ajuta pe cele care doresc sa isi alinieze structurile institutionale si legale cu standardele europene.

Comisia lucreaza in trei domenii principale: institutiile democratice si drepturile fundamentale; justitie constitutionala; alegeri electorale, referendumuri si partide politice. Aceasta are 59 de state membre, 47 ale Uniunii Europene si inca 12 din toata lumea: Algeria, Brazilia, Chile, Israel, Kazahstan, Coreea de Sud, Kirgizstan, Maroc, Mexic, Peru, Tunisia si SUA.

Comisia se intruneste la Venetia, iar membrii trimisi de catre tari sunt numiti pentru patru ani. Secretariatul permanent este in Strasbourg, Franta, la sediul Consiliului Europei. Curtea Constitutionala a Romaniei colaboreaza de peste 15 ani cu structurile Comisiei Europene pentru Democratie prin Lege.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri