Ministerul Mediului a lansat joi dezbaterea publica privind proiectul de hotarare al Guvernului prin care se declara zona Lacul Vacaresti parc natural si se instituie regimului de arie naturala protejata. Anuntul a fost facut in cadrul unui eveniment de lansare al Observatorului Parcului Natural Vacaresti, un spatiu deschis publicului in care cei doritori pot primi informatii si observa ce se intampla in zona Lacul Vacaresti, care s-a inaugurat la etajul al 17-lea al unui bloc din Asmita Gardens.

La inaugurarea spatiului pus la dispozitie cu titlu gratuit de Asmita Gardens au fost prezenti si premierul Victor Ponta si ministrul mediului Attila Korodi, care au fost asteptati de proprietarii nemultumiti.

Premierul Victor Ponta a mentionat ca s-a intalnit la intrarea in proiectul rezidential cu un grup de proprietari suparati si ca i-a asigurat pe acestia ca vor fi despagubiti. “I-am despagubit pe multi care nu erau proprietari, in cazul de fata ma bucur daca ii putem despagubi pe adevaratii proprietari”, a declarat Ponta in cadrul evenimentului de inaugurare a spatiului de observare a zonei lacului Vacaresti din Asmita Gardens. Si ministrul mediului Attila Korodi a dat asigurari ca proprietarii vor fi despagubiti, insa a mentionat ca banii care vor fi dati pe exproprieri vor merge catre proprietari doar dupa realizarea unor studii. “Aici avem o mlastina, nu este centrul orasului”, lucru care trebuie sa se reflecte si in evaluari, spune Korodi.

Proprietarii prezenti in fata ansamblului rezidential in care s-a inaugurat Observatorul viitorului Parc Natural Vacaresti, care erau intr-o discutie cu ministrul Korodi la plecarea acestuia din proiect, s-au declarat indignati de catalogarea de “mlastina”. Una din persoanele prezente, doamna Florea a declarat ca a primit inclusiv un aviz urbanistic din partea primariei sectorului 4 care permite constructia pe terenul pe care il are in zona. Un alt proprietar ne-a explicat ca pentru intabularea terenului trebuie sa achite 50.000 euro, in grila notariala preturile in zona fiind de 500 euro pe mp. Legat de valoarea despagubirilor, premierul Victor Ponta a spus in cadrul evenimentului ca momentan nu exista o evaluare astfel incat sa poata avansa o valoare. Ministrul Attila Korodi a declarat de asemenea ca mai multe informatii vor exista dupa realizarea planului de management, care va specifica exact regulile din arealul protejat. Proprietarii prezenti in fata proiectului spun insa ca “vor solutii” si isi doresc ca orice despagubire sa fie la “justa valoare a terenului”.

Viitorul Parc Natural Vacaresti poate atrage fonduri prin Programul Operational Sectorial de Mediu

Premierul Victor Ponta a declarat si faptul ca importanta nu este doar declararea zonei ca parc natural ci si implementarea de dupa instituirea regimului de arie naturala protejata. Premierul a declarat ca vor putea fi accesate fonduri pentru acest parc prin POS Mediu. In plus, Ponta a mai spus in cadrul evenimentului ca 200 mil. euro din totalul fondurilor UE puse la dispozitia Romaniei pentru perioada 2014-2020 vor fi alocate pentru Delta Dunarii. Premierul nu a facut nicio declaratie privind valoarea fondurilor pentru "Delta din Bucuresti", insa a mentionat ca nu va fi necesara o suma la fel de mare, ca in cazul Deltei Dunarii.

Declararea Lacului Vacaresti parc natural si instituirea regimului de arie naturala protejata a intrat in linie dreapta, proiectul fiind in prezent in dezbatere publica pentru 30 de zile. Deschiderea dezbaterii publice vine dupa ce Ministerul Mediului a initiat Hotararea de Guvern pentru declararea Lacului Vacaresti parc natural si instituirea regimului de arie naturala protejata. Pe 3 iunie, la registratura Ministerului a fost depus dosarul complet de desemnare a ariei protejate. Pe 29 aprilie 2014, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a avizat aria administrativa a viitorului parc natural, pe baza avizului pozitiv al Academiei Romane, primit in 2013. Demersul grupului de initiativa, format din asociatiile Kogayon, Salvati Dunarea si Delta, Ecopolis, alaturi de revista National Geographic – Romania, a demarat in urma cu mai mult de 3 ani.

Pe parcursul evolutiei initiativei de a transforma lacul Vacaresti in parc natural, proprietarii si revendicatorii din zona si-au manifestat nemultumirile si criticile si au reclamat nereguli in procesul de instituire a regimului de arie protejata. Printre nemultumirile expuse de proprietari se numara faptul ca, dupa cum spun acestia, nu au fost consultati in ceea ce priveste declararea zonei parc natural. De asemenea ei considera ca studiul de fundamentare este neconform cu situatia reala din zona. In plus, Cristian Nan, reprezentantul unor persoane indreptatite reclama si mai multe nereguli, inclusiv in ceea ce priveste avizul dat de Consiliul General PMB, atragand atentia ca acest proiect nu a fost postat pe site-ul PMB cu 10 zile inainte de supunerea spre avizare, dar si faptul ca desi a solicitat acest lucru, proiectul nu i-a fost transmis cu 30 de zile inainte de avizare. El reclama ca si in cazul modificarii OUG 57/2007 din sedinta de Guvern de miercuri nu i-a fost transmis proiectul cu 30 de zile inainte de avizare, desi, spune Nan, a transmis o solicitare in acest sens in baza legii 52/2003. Nan considera si ca “ministerul a sarit peste etapa consultarilor cu proprietarii si alti factori interesati prevazuta in art.12 al OUG 57/2007, trecand direct la dezbaterea publica".

Pe langa cei cativa proprietari care si-au recuperat terenurilor si au fost pusi in posesie, In zona exista si un numar mare de cereri de retrocedare inca nerezolvate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri