9 Iunie 2014

TOP 10: cele mai nefericite tari



Dreptul la fericire nu este recunoscut ca fiind un drept fundamental al omului, asa cum sunt viata, libertatea sau proprietatea. Cu toate acestea, in societatile in care nevoile primare ale cetatenilor nu sunt satisfacute, emotiile pozitive sunt o raritate. Un exemplu este Iran, unde sase oameni au fost arestati dupa ce au postat un clip in care dansau pe melodia “Happy” a lui Pharell Williams. Deloc intamplator, aceasta tara se afla pe locul doi intr-un top al celor mai nefericite tari, realizat de Institutul american de Cercetare Gallup.

1. Irak

Irakul a fost fost proclamat republica in 1958, insa a fost condus de dictatori pana in 2003, ultimul fiind Saddam Hussein. Disputele teritoriale avute cu Iran au dus la un razboi costisitor intre 1980 si 1988. Invazia din 2003 a Statelor Unite a dus la inlaturarea lui Hussein de la putere. Cu toate acestea, fortele militare americane au ramas in tara pana in 2009.

Indexul emotiilor negative in randul populatiei este de 57.

Sursa foto: Shutterstock.com.


2. Iran

Iranul are un indice de 53, fiind a doua tara in topul celor mai nefericite din lume, cetatenii chestionati de Gallup raportand furie, stres si suparare. In plus, acestia isi fac griji pentru a doua zi din punct de vedere material.

Iranul a devenit o republica islamica in 1979, dupa inlaturarea monarhiei. In 1980, Statele Unite au incheiat legaturile diplomatice cu aceasta tara, dupa acuzatii de terorism in contextul sponsorizarii actiunilor teroriste din Liban si a programului nuclear.

Sursa foto: Shutterstock.com.


3. Egipt

Egiptul este aproape izolat prin regunile desertice extinse din estul si vestul tarii, fapt care a favorizat dezvoltarea tarii ca una dintre cele mai mari civilizatii ale lumii. Cu toate acestea, conflictele recente, inspirate de revolutia din Tunisia, au adus tara pe locul trei in topul celor mai nefericite state, cu un indice de 50 al emotiilor negative in randul populatiei.

Sursa foto: Shutterstock.com.


4. Grecia

Grecia si-a castigat independenta de Imperiul Otoman in 1830, insa in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost invadata de Italia (1940) si ocupata de Germania (1941-1944).

In urma datoriilor acumulate in zona euro, la care a aderat in 2001, populatia s-a confruntat cu o criza economica care a tinut tara in austeritate timp de noua ani.

Indicele emotiilor negative inregistrate la nivelul populatiei este de 50.

Sursa foto: Shutterstock.com.


5. Siria

Siria s-a confruntat cu o instabilitate politica dupa ce si-a castigat independenta fata de Franta, in 1946.

Tara este condusa de Bashar al-Assad din 2000, atunci cand acesta a fost numit presedinte in urma unui referendum popular. Regimul a suferit numeroase sanctiuni economice din partea Ligii Arabe, a Uniunii Europene, Statelor Unite si Turciei, incepand cu 2011.

Tara se confrunta cu un razboi civil din 2011, in urma caruia au murit peste 140.000 de persoane.

Indicele de emotii negative in randul populatiiei este de 48.

Sursa foto: Shutterstock.com.


6. Sierra Leone

Sierra Leone se afla intr-un proces de reinstaurare a democratiei in urma razboiului civil dintre 1991 si 2002 in care zeci de mii de oameni au murit.

Guvernul are in plan dezvoltarea tarii, crearea de noi locuri de munca si eliminarea coruptiei.

Indicele de emotii negative in randul populatiiei este de 47.

Sursa foto: Shutterstock.com.


7. Cipru

Fosta colonie britanica, Cipru a devenit o tara independenta in 1960. Aproximativ 18% din populatie este de etnie turca, de aceea tara s-a confruntat cu un conflict intre majoritatea greaca si minoritatea turca, incepand cu 1963.

Interventia Natiunilor Unite a dus la calmarea situatiei, insa cetatenii nu se declara foarte fericiti, indicele emotiilor negative fiind 45.

Sursa foto: Shutterstock.com.


8. Republica Turca a Ciprului de Nord

Tucia a preluat controlul asupra unei treimi a insulei in 1974, dupa ce tara a intervenit militar in urma unei incercari a guvernului cipriot de a-l rasturna de la putere pe presedintele tarii.

Aproape 10 ani mai tarziu, in 1983, minoritatea turca a ocupat zona de nord a insulei, pe care au numit-o "Republica Turca a Ciprului de Nord".

Cetatenii zonei de nord impart sentimentele negative ale vecinilor lor din insula, cu un indice de 44 in ceea ce priveste emotiile negative.

Sursa foto: Shutterstock.com.


9. Cambodgia

Cambodgia a fost sub ocupatie franceza incepand din 1863, apoi ocupata de Japonia in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, castigandu-si independenta in 1953.

Comunistii din organizatia Khmerii rosii au preluat puterea in 1975, prim-ministru fiind Pol Pot, membru al organizatiei. In acest regim au murit cel putin 1,5 milioane de oameni, fiind executati sau infometati.

Dupa 2004, atunci regele Norodom Sihanouk a abdicat, alegerile care s-au tinut in Cambodgia au fost precedate de violente. Indicele emotiilor negative este 52 in aceasta tara.

Sursa foto: Shutterstock.com.


10. Liban

Incepand din anul 1943, atunci cand si-a castigat independenta, Liban s-a confruntat cu perioade intercalate de criza politica si prosperitate. Tara a fost sub razboi civil intre 1975 si 1990, in urma caruia au murit 120.000 de cetateni. Aceasta perioada a fost urmata de ani de instabilitate sociala si politica.

Atacurile intre organizatia libaneza Hezbollah si fortele militare din Israel au dat nastere unui conflict de durata, care a generat instabilitate in randul populatiei. Nu intamplator, indicele acestei tari in ceea ce priveste sentimentele negative ale populatiei este de 41.

Sursa foto: Shutterstock.com.




Citeste si