Mai multi senatori PSD, printre care Ecaterina Andronescu si Gabriela Firea, au initiat un proiect legislativ prin care fumatul ar putea sa fie interzis complet in spatiile autoritatilor si institutiilor centrale si locale. Propunerea a fost depusa la Senat si este in consultare publica.

Potrivit Legii 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, aflata in prezent in vigoare, in spatiile publice inchise, fumatul este permis numai in camere special amenajate pentru fumat, cu respectarea unor conditii obligatorii.

Astfel, camerele special amenajate pentru fumat trebuie sa serveasca exclusiv fumatului, sa nu fie spatiu de tranzit sau de acces in spatiul public inchis, sa fie dotate cu sisteme de ventilatie care sa asigure eliminarea fumului de tutun si sa fie dotate cu scrumiere si extinctoare.

Legea mentioneaza ca aceste camere trebuie sa fie marcate, la loc vizibil, cu unul dintre urmatoarele indicatoare: "Camera pentru fumat", "Incapere in care este permis fumatul" sau "Loc pentru fumat", astfel incat orice persoana sa poata fi avizata asupra faptului ca numai in acel spatiu se poate fuma.

Initiatorii, printre care se numara Ecaterina Andronescu, Gabriela Firea, Elena Federovici, Ioan Chelaru, Laurentiu Coca, Ioan Denes, Ovidiu Dontu, Serban Nicolae si Tamara Ciofu, arata, in expunerea de motive la proiect, ca din ce in ce mai multe tari europene adopta legi tot mai stricte referitoare la interzicerea fumatului.

Citeste si:
ONG-urile cer interzicerea totala a fumatului in spatii publice
Peste o suta de ONG-uri cer...

Ei dau ca exemplu faptul ca in mai multe tari membre UE, printre care Marea Britanie, Bulgaria, Irlanda, Letonia, Grecia, Spania si Ungaria, fumatul este interzis in toate spatiile publice inchise, inclusiv in baruri, restaurante si discoteci.

De asemenea, initiatorii precizeaza ca in majoritatea tarilor UE nu este permis fumatul, inclusiv in cladirile Parlamentului European, decizia fiind luata din mai 2004. Initiativa legislativa urmeaza sa fie dezbatuta de Senat in calitate de prima Camera sesizata.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cum a ajuns Parlamentul Romaniei cel mai mare dusman al poporului