Noua lista de medicamente compensate ar avea, la o prima estimare, intre 30 si 40 de molecule noi, din cele 160 anuntate, pentru ca acestea aduc un beneficiu terapeutic semnificativ pentru sanatate, intrarea celorlalte fiind conditionata de un pret-benefic, a declarat presedintele ANMDM Marius Savu.

"Noua lista ar putea intra in vigoare in toamna, adica intervalul septembrie- noiembrie. Dupa atatia ani, o luna in plus sau in minus nu va fi cea care va fi esentiala, mai ales ca eu cred ca introducerea celor 17 molecule care pot fi prescrise incepand de astazi este o solutie intr-o zona foarte sensibila. Apoi, vom rezolva si celelalte probleme severe", a spus presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), dr. Marius Savu, la dezbatere publica a proiectului de ordin privind noua lista de medicamente compensate si gratuite.

Intrebat daca va fi timp ca pana in toamna sa evalueze toate cele peste 3.000 de medicamente din listele de compensate, Marius Savu a spus ca vor fi folositi "comparatori internationali", scrie Mediafax.

"Am folosit in propunerea noastra comparatori internationali. Este de fapt o evaluare simplificata, bazandu-ne pe experienta celor care au facut deja acest lucru. Este o foarte mare parte mecanica, si nu de creatie, lucru care, pe de o parte, nu este neaparat cel mai fericit, pentru ca lipseste amprenta romaneasca pe acest lcuru, dar, pe de alta parte, evaluarea va putea merge mult mai repede, luand in considerare rezultatele pe care altii le-au publicat deja", a precizat presedintele ANMDM.

Savu a mai spus ca, utilizand propriile criterii, pe noua lista vor intra intre 30 si 40 de molecule noi.

Future Healthcare: Ce trebuie...
Citeste si: Serializarea medicamentelor, intre piata farmaceutica si pacienti

"Pe criteriile noastre, pe noua lista ar intra undeva, dupa o prima estimare, intre 30 si 40 de molecule noi. Acestea vor intra cu siguranta din cele 160. Poate si altele. Totusi multe dintre ele nu sunt neaparat medicamente dramatic imbunatatite fata de tratamentul pe care pacientii il au la dispozitie in momentul de fata, iar in cazul lor, probabil ca intrarea pe noua lista va fi conditionata de oferirea unui cost-benefic pentru sistemul de asigurari de sanatate", a adaugat Savu.

Intrebat daca era atat de "viciata" lista fostului ministru Eugen Nicolaescu, pentru ca de la 160 de molecule noi sa fie redusa la numai 30-40, Savu a spus ca nu este asta este vorba, ci despre faptul ca medicamentele trebuie sa aduca un beneficiu real sanatatii.

"Nu asa se pune problema. Exista anumite medicamente care intr-adevar aduc un beneficiu terapeutic semnificativ fata de ceea ce exista in momentul de fata. Exista altele la care beneficuiul este marginal si la care criteriul mai important va fi eficientizarea costurilor pentru sistem. Noile molecule vizeaza mai multe arii terapeutice, precum oncologia, hematologia, poliartrita reumatoida, diabetul si hepatita. Sunt principalele zone de terapie unde inovatia si-a spus cuvantul in ultima perioada", a adaugat Marius Savu.

Presedintele ANMDM nu a putut preciza cu exactitate cate molecule vor fi scoase de pe lista de medicamente compensate, dar a estimat ca ar putea fi vorba de zeci de produse, probabil sub 100.

Analiza Gemius: Cum comunica...
Citeste si: Analiza: Cum comunica industria farma in mediul online?


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Medicamente pentru cancer si epilepsie, compensate integral