Directorul Colegiului "Andrei Saguna" din Oradea, Razvan Vonea, retinut pentru fapre de coruptie, este acuzat de procurori ca a primit bani si produse de la jurista-sefa a Universitatii Oradea, Ramona Bacter, fost jurist al Inspectoratului Scolar, pentru ca anumiti elevi sa promoveze anul scolar.

Conform unui comunicat de marti al Parchetului Bihor, Razvan Vonea, directorul Colegiului Tehnic "Andrei Saguna" din Oradea, retinut luni seara, este acuzat de trafic de influenta, luare de mita, cumparare de influenta, abuz in serviciu in forma continuata si dare de mita, pentru primirea unor sume de bani si produse de la fosta jurista a Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Bihor Ramona Bacter, care in prezent este sefa Serviciului Juridic al Universitatii Oradea, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit sursei citate, Ramona Bacter ar fi dat bani si produse in schimbul numirii ca presedinte al unei comisii de supraveghere la bacalaureat, dar si pentru ca Vonea sa intervina in favoarea surorii juristei ca sa promoveze un examen la Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Universitatii din Oradea ori pentru a interveni ca anumiti elevi sa promoveze examenele la colegiul pe care il conduce, chiar daca acestia nu frecventau cursurile si nu sustineau teze ori examene in acest sens.

"La inceputul anului 2014, suspectul (...) a primit de la numita Ramona Bacter suma de 100 euro si diverse produse (whisky si cafea), lasand-o sa creada ca are influenta asupra unui profesor din cadrul Facultatii de Stiinte Economice si ca il va determina sa o promoveze pe sora ei, Hanciu Teodora Iulia, la examen. (...) In luna februarie 2014, in calitate de director al colegiului, suspectul a primit de la Ramona Bacter suma de 100 euro in scopul promovarii anului scolar 2013-2014 de catre elevul Aurel Bodea, in conditiile in care acesta nu frecventeaza cursurile institutiei de invatamant si nici nu a fost evaluat la nicio disciplina", se arata in comunicatul Parchetului Bihor.

Potrivit documentului citat, ulterior, Vonea i-a oferit 5.000 de euro Ramonei Bacter pentru ca aceasta sa "influenteze" un functionar din Ministerul Educatiei, astfel incat ea sa fie numita presedinte la un centru de examinare la bacalaureat. Surse judiciare spun ca banii ar fi fost primiti de directorul colegiului de la tatal unui elev, pentru a-l promova pe acesta examenul de bacalaureat.

"In cursul lunii aprilie 2014, (...) i-a oferit numitei Ramona Bacter suma de 5.000 de euro in scopul ca aceasta sa-si exercite influenta asupra unui functionar din Ministerul Educatiei cu atributii in desemnarea presedintilor la examenul de bacalaureat in vederea numirii sale (Bacter Ramona) drept presedinte la Centrul de examinare Mihai Viteazu din Oradea la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie 2014, iar apoi sa ajute o cunostinta de-a sa, elevul Paul Beniamin Popa, cu privire la care suspectul i-a comunicat numitei Ramona Bacter ca se afla in relatii apropiate si ca este fiul unui mare constructor, in contextul in care elevul nu invata, iar metoda de fraudare a examenului de bacalaureat sa o constituie biletelul dus la Centrul de evaluare", mai afima procurorii

Conform acestora, directorul Colegiului "Andrei Saguna" si-a incalcat, de asemenea, atributiile de serviciu, in perioada 2013-2014, promovand diversi elevi fara ca acestia sa frecventeze cursurile si fara sa fi fost evaluati la nicio disciplina.

"Fie le impunea profesorilor si dirigintilor incheierea situatiei scolare a tuturor elevilor, fie se intalnea cu elevii pentru a le preda subiectele de teza, dupa care prelua tezele gata intocmite, pentru ca in cazul unor eventuale verificari sa apara scrisul lor", mai arata reprezentantii Parchetului Bihor.

Potrivit acestora, in 26 mai Vonea i-a dat 100 de euro unei profesoare, Verghelia Tiurbe, presedinta unei Comisii de la examenul de grad pentru ca o alta profesoara, Dora Lucia Negrutiu, sa promoveze examenul de gradul I pe care urma sa-l sustina dupa trei zile. De asemenea, unei alte presedinte de Comisie de grad, Oana Secara, i-a dat 300 de lei in acelasi scop.

"S-a dispus retinerea pentru 24 de ore a suspectului Razvan Vonea, iar in cursul zilei de astazi (marti - n.r.), procurorul de caz a sesizat judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile a inculpatului, fata de care a fost pusa in miscare actiunea penala", adauga procurorii Parchetului Bihor.

Pana in prezent, Ramona Bacter, sefa Serviciului Juridic al Universitatii, nu a fost pusa oficial sub invinuire.

Pana in 2012, aceasta a fost sefa Serviciului Juridic al Inspectoratului Scolar Judetean Bihor, presa locala relatand la acea vreme ca incasa sume de bani aferente unor proiecte cu fonduri europene la care, in realitate, lucrau alti colegi ai acesteia.

Directorul Colegiului Tehnic "Andrei Saguna" din Oradea, Razvan Vonea, a fost retinut de procurorii Parchetului Bihor, fiind acuzat ca ar fi primit mita ca sa ajute un elev sa promoveze bacalaureatul, surse apropiate anchetei afirmand ca suma ar fi fost 5.000 de euro.

Potrivit surselor judiciare, procurorii au inceput cercetarile in acest caz chiar in timpul uneia dintre probele scrise ale bacalaureatului, cand au descins intr-o sala de clasa si l-au prins pe elevul in cauza cu telefonul asupra sa, in mobil avand rezolvarea subiectelor, pentru care parintii sai ar fi platit suma de 5.000 euro, inca din luna aprilie.

Citeste si:

    Razvan Vonea a fost retinut de procurori luni seara, iar marti a fost dus la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventiva.

    Vonea este al doilea director al Colegiului Tehnic "Andrei Saguna" care ajunge in atentia procurorilor pentru nereguli la bacalaureat.

    In luna ianuarie, fosta directoare Antiana Man a devenit suspecta intr-un alt dosar, deschis de procurorii Parchetului Bihor sub motivul ca la bacalaureatul din 2013 i-ar fi obligat pe profesori sa falsifice situatii scolare ale elevilor, pentru ca acestia sa se poata inscrie la examen, iar colegiul sa devina centru de examinare.

    De asemenea, directoarea este cercetata si pentru ca ar fi atribuit in conditii nelegale un contract de dotare cu echipamente in valoare de 200.000 de lei si-ar fi insusit sase telefoane de serviciu de tip smartphone si ar fi dispus efectuarea unor plati de 50.000 lei pentru lucrari neexecutate.

    Citeste si:
      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Social »



      Setari Cookie-uri