Aproape 62% dintre locurile de munca din Romania sunt in pericol sa dispara din cauza automatizarii activitatilor. Tara noastra are cea mai ridicata rata din Uniunea Europeana (UE), unde media se situeaza la 54%, conform unui studiu publicat de institutul Bruegel.

In randul celor 28 de state UE, riscul de computerizare a locurilor de munca variaza de la 46,69% in Suedia la 61,93% in Romania, arata studiul, publicat de economistul Jeremy Bowles. In comparatie, un studiu similar din septembrie realizat de Carl Frey si Michael Osborne de la Universitatea Oxford a aratat ca 47% dintre americani se aflau in categoria celor care risca sa-si piarda posturile din cauza avansului tehnologic, care presupune o automatizare a activitatii lor in urmatorii 10 sau 20 de ani.

Tarile din nordul Europei, printre care Marea Britanie, Germania si Franta au un risc generat de automatizare similar celui al SUA, afirma Bowles, care lucreaza la Centrul International pentru Crestere de la London School of Economics.

Deloc surprinzator, tarile de la periferia zonei euro vor suferi cel mai mult dintre membrii uniunii monetare, avand in vedere ca dezvoltarea capacitatii robotilor de a invata si cresterea mobilitatii acestora vor afecta in principal locurile de munca cu salarii mici si cerinte reduse in privinta calificarii, imune in trecut la automatizare, scrie Mediafax.

Impactul ar putea fi moderat de faptul ca tarile de la periferia zonei euro au adoptat, de-a lungul istoriei, noile tehnologii mai lent decat vecinii din nord, a spus Bowles. "Daca ne asteptam ca tehnologia sa depaseasca piedicile traditionale reprezentate de sarcinile cognitive nerepetitive, atunci trebuie sa pregatim urmatoarea generatie de lucratori cu abilitati care sa ajute tehnologia, in loc sa fie amenintate de aceasta", a afirmat cercetatorul.

In Europa Centrala si de Est, Croatia are un risc de automatizare a locurilor de munca de 57,91%, Bulgaria - 56,56%, Polonia - 56,29%, Ungaria - 55,34%, Austria - 54,1%, Cehia - 53,65% si Slovenia - 53,19%.

In randul tarilor baltice, procentajul locurilor de munca vulnerabile la automatizare este usor mai scazut decat media la nivelul UE. Cel mai mare risc este consemnat in Estonia - 53,94%, urmata de Lituania - 51,85% si Letonia - 51,8%.

In randul tarilor scandinave din UE, sunt in pericol sa dispara 46,69% din locurile de munca in Suedia, 49,54% in Danemarca si 51,3% in Finlanda. Multe dintre locurile de munca din tarile din sudul Europei sunt, de asemenea, amenintate de informatizare, cu 58,94% in Portugalia, a doua rata din UE dupa Romania, 56,47% in Grecia, 56,18% in Italia, 55,32% in Spania si 51,27% in Malta.

In vestul Europei, Germania are o rata a locurilor de munca in pericol de 51,12%, Belgia de 50,38%, Luxemburg de 49,6%, Franta de 49,54%, Olanda de 49,5%, Irlanda de 48,51%, iar Marea Britanie de 47,17%.

Sursa foto: Angajat concediat/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri