29 Iulie 2014

Avertizare: dupa ce "a stat cuminte" ani in sir, virusul hepatitic A revine in "forme fulminante"



Virusul hepatitic A, care se transmite prin nespalarea mainilor si apa contaminata si care "a stat cuminte" ani in sir, vine acum pe piata medicala cu afectari severe si, combinat cu virusurile hepatitice B si C, poate sa genereze "forme fulminante de boala", a declarat Adrian Streinu-Cercel, potrivit Mediafax.

"Virusul A, care a stat stat cuminte ani in sir, acum este reemergent si vine pe piata medicala cu afectari severe, respectiv cu nivele mari ale enzimelor hepatice, de 4.000 de unitati, fata de normal -40-50 unitati internationale - si asociata cu o componenta colestatica (...). Mai mult, cand aceasta vine peste o hepatita cu virus B si C, poate sa genereze forme fulminante de hepatita, care nu era treaba virsusului hepatitic A. Virusul hepatitic A isi modifica modul de a interactiona cu organismul uman, iar aceste forme fulminanate sunt si cele care necesita protezare hepatica, respectiv asa-zisul ficat artificial", a explicat doctorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institututlui National de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti.

Potrivit medicului, atat virusul hepatitic A, cat si E sunt virusuri care se transmit pe cale fecal-orala, adica prin maini murdare si apa contaminata. Celelalte virusului hepatitice, respectiv B, C si D, se transmit prin sange si prin act sexual neprotejat. "Cand vorbim de hepatita A, vorbim de igiena si de comportament in societate. Un lucru foarte important, aceasta boala poate fi prevenita prin vaccinare", a mai spus Streinu-Cercel.

Potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, circa 1,4 milioane de persoane se imbolnavesc anual de hepatita A, 240 de milioane sufera de hepatita de tip B, iar 150 de milioane au contractat virusul hepatic C. La nivel mondial, hepatita ucide in fiecare an circa 1,4 milioane de persoane si afecteaza alte sute de mii de persoane. Se estimeaza ca in Romania sunt 10 la suta dintre cei 12 milioane de bolnavi de hepatita C care ar fi in Europa. Alarmant este faptul ca specialistii prognozeaza un varf al incidentei hepatitei in 2020, in urma cumulului obtinut intre pacientii infectati inainte de anul 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje.

Potrivit celui mai recent raport lansat de Asociatia Europeana a Pacientilor cu Boli de Ficat (ELPA), Romania se situeaza pe ultimul loc din 30 de state europene in ceea ce priveste accesul pacientilor cu hepatita la tratament si servicii medicale specializate.



Citeste si